Αξιολόγηση και αξιοκρατία

Αγαπητοί συνάδελφοι, θα μπω κατ’ ευθείαν στο θέμα. Την αξιολόγηση – και την αξιοκρατία.
Πάντα ήμουν υπέρμαχος της αξιολόγησης. Είναι για μένα «εκ των ουκ άνευ». Η αξιολόγηση είναι απαραίτητη για να υπάρξει αξιοκρατία.
Αν και τη μάθαμε στο σχολείο, στο στρατό, ίσως και μέσα στην οικογένεια, εν τούτοις προσπαθούμε πάντα στη ζωή μας να την αποφεύγουμε και να κάνουμε τα «στραβά μάτια». Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω το «γιατί».
Η αξιολόγηση δεν είναι τιμωρητική. Είναι ένα «διαγνωστικό» εργαλείο, ένας τρόπος να ξεχωρίσουν οι ικανότεροι και να αποσυρθούν όσοι δεν μπορούν να εξελιχθούν.
Στο Καταστατικό μας, συμφωνήσαμε να ενσωματώσουμε τον «Κώδικα Δεοντολογίας» που πρέπει να διέπει τις πράξεις και την εν γένει επαγγελματική μας συμπεριφορά. Ο Κ. Δ. μας επιτρέπει να κρατάμε μια ισορροπία μέσα στην «τάξη» μας και να δείχνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για το κοινό και κατ’ επέκταση για τους πελάτες μας. Είναι θα έλεγα πρώτιστα ένας παράγοντας «αυτορύθμισης». Εμείς οι ίδιοι δλδ. ν’ αντιλαμβανόμαστε την υπευθυνότητά μας. Κάθε μη τήρηση του Κ. Δ. φανερώνει πως δεν σεβόμαστε, ούτε τους εαυτούς μας, ούτε τους συναδέλφους μας αλλά ούτε και τους πελάτες μας.
Στην εισήγησή μου στο στην Γενική Συνέλευση της Π.Ο.Φ., τόνισα ένα και μόνο σημείο. Να υπάρχει αξιολόγηση, τόσο σε όποιον θέλει να ακολουθήσει το επάγγελμα του φωτογράφου, όσο και στους ήδη «εν ενεργεία» συναδέλφους μας, θεωρώντας την απαραίτητη για να βγούμε από το τέλμα. Πάρτε για παράδειγμα οργανισμούς ή ενώσεις ή εταιρίες φωτογράφων ανά τον κόσμο, όπου όλοι ακολουθούν μια συγκεκριμένη πολιτική, συνεργάζονται μεταξύ τους και ακόμα και αν δεν δουλεύουν όλοι μαζί, εν τούτοις αλληλοβοηθιούνται και συνεργάζονται.
Δεν μπορούμε πια να τα περιμένουμε από τους άλλους, δεν μπορούμε πια να συνεχίσουμε να εποφθαλμιούμε τον συνάδελφο, δεν μπορούμε πια να μένουμε εγκλωβισμένοι μέσα στο καβούκι μας. Η λύση είναι μια: να συνεργαστούμε και να προχωρήσουμε μαζί.
Όμως – και αυτό είναι αισιόδοξο – μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε κάτι εμείς. Να μην περιμένουμε πότε και αν θα γίνει κάτι, αλλά να το αρχίσουμε εμείς με τον εαυτό μας. Ας αρχίσουμε να κάνουμε την προσωπική μας αξιολόγηση ο καθένας και ας αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια την πραγματικότητα. Ας αξιολογήσουμε εμείς οι ίδιοι τους εαυτούς μας, σαν να είμαστε οι πελάτες μας και ζητούσαμε αυτά που εμείς δίνουμε στους άλλους.
Προσωπικά θεωρώ – απλά ως διαπίστωση – πως, τα όσα «προβλήματα» επαγγελματικής συμπεριφοράς μας, υπάρχουν γιατί βρίσκουν γόνιμο έδαφος στο χαμηλό επίπεδο αυτογνωσίας των δυνατοτήτων μας. Ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος «Μεσσίας» δεν θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματα αυτά, εάν δεν τα αντιμετωπίσετε μόνοι σας. Η αναμονή της «σωτηρίας» από εξω-ατομικούς παράγοντες, οδηγεί σε μοιρολατρική στάση ζωής. Όπως επίσης σε απώλεια της συλλογικότητας ως στάση ζωής, κάτι που αντιβαίνει στην θεμελιώδη αρχή της ανθρώπινης κοινωνίας.
Αν είχαμε ανάγκη από βοήθεια, ποιος θα μας βοηθούσε τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι δεν βοηθούμε τους άλλους; Μήπως θα πρέπει να μας το διδάξει κάποιος τρίτος το ότι, δεν πρέπει να κάνεις στον άλλον ο,τι δεν θες να σου κάνει αυτός; Εκτός και αν πιστεύει κανείς μας πως, μπορεί από μόνος του να υπάρξει, χωρίς τη στήριξη ή την ενθάρρυνση από τους άλλους. Πόσο εύκολα θα «υπήρχε» κάποιος, εάν δεν είχε «οπαδούς», «στρατιώτες», «συμμάχους» ή «πελάτες»;
Ανατρέξτε στον Κ. Δ. του Καταστατικού μας. Διαβάστε το ξανά και σκεφθείτε τι λέει. Μόνο εάν ακολουθήσουμε όλοι κατά γράμμα τις αρχές του, μπορούμε να είμαστε σίγουροι, και πως γινόμαστε καλύτεροι, και πως εξελισσόμαστε και πως φτιάχνουμε μια νέα εικόνα προς τους άλλους γύρω μας.
Μην μένουμε λοιπόν άπραγοι. Κάθε μέρα είναι και μια ευκαιρία για αλλαγή και βελτίωση.
Όλα αυτά σας τα γράφω επειδή συνεχίζω να πικραίνομαι από την μεταξύ σας διαμάχη και έλλειψη συνεργατικότητας. Δεν γνωρίζουμε δα και κανένα επτασφράγιστο μυστικό στη φωτογραφία που θα πρέπει να το κρύβουμε! Η πληροφόρηση είναι η τέχνη του σήμερα. Όλοι μας γνωρίζουμε αρκετά ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε. Ας αφήσουμε πίσω τη κρυψίνοια των παλαιών και τα επαγγελματικά μυστικά τους. Τώρα και η κουτσή Μαρία φωτογραφίζει και η τεχνολογία την κάνει εξπέρ και της παρέχει απίστευτες δυνατότητες. Τα ξέρετε. Απλά εγώ έχω αναλάβει – με την ψήφο σας – να σας τα υπενθυμίζω και να σας «ελέγχω». Για το καλό ΟΛΩΝ μας.
Σας ευχαριστώ.

Με εκτίμηση
Ο πρόεδρος
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s