Πνευματικά Δικαιώματα και Συνεργάτες | 22-01-13

Πύργος, 22-01-13

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

κάνω μια σκέψη και θέλω να ακούσω και τη δική σας άποψη.

Ξέρετε πως οι πελάτες μας, μας «εκμεταλλεύονται» και σε πολλές – για να μην πω σε όλες- τις περιπτώσεις, χρησιμοποιούν ερήμην μας τις φωτογραφίες που τους παραχωρούμε σε CD, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για άλλους επαγγελματίες που αφού πάρουν στα χέρια τους το υλικό μας, (θεωρούν «δικαίωμά τους» ) να χρησιμοποιούν κατά το δοκούν ελεύθερα τις φωτογραφίες για διαφημιστικούς κυρίως λόγους.

Σκέφτομαι λοιπόν, να κινηθούμε αμυντικά, ως Σύλλογος βέβαια, και να προστατεύουμε τουλάχιστον στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν τη δουλειά μας από τα διαφυγόντα κέρδη.

Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Πρώτον, όσον αφορά στους πελάτες μας:

Μπορούμε να ενημερώσουμε τα εργαστήρια που κάνουν εκτυπώσεις, όταν θα παραλαμβάνουν CD με φωτογραφίες συναδέλφων και θα αναγράφεται επάνω στο CD το παρακάτω:

 

«Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή και εκμετάλλευση φωτογραφιών, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη (Νόμος 2121 / 93 άρθρο 14 παρ. 3 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Οι φωτογραφίες και γενικά αρχεία που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα, την ευθύνη νόμιμης χρήσης τους έχει ο δημιουργός τους»,

 

να ενημερώνουν τον πελάτη πως αυτό που ζητούν υπόκειται σε «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας» και πως θα πρέπει να ενημερωθεί ο φωτογράφος, ως αποκλειστικός διαχειριστής των φωτογραφιών του.

 

 

και δεύτερον, όσον αφορά στους εν δυνάμει «συνεργάτες» μας, (διαφημιστικές εταιρίες, ΜΜΕ, διαδικτυακά περιοδικά), να στείλουμε επίσημα επιστολές και να τους ενημερώσουμε σχετικά, επειδή και παρανομούν και κινδυνεύουν σε περίπτωση που κάποιος συνάδελφος διεκδικήσει αποζημίωση στο μέλλον.

 

Αυτό θα ήταν πιστεύω, μια καλή αρχή που θα γίνει σε ήρεμο και φιλικό τόνο και θα έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό μας και να το πληροφορήσει για κάτι που οι περισσότεροι αγνοούν.

Περιμένω τις απόψεις σας.

 

Με εκτίμηση

Ο πρόεδρος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s