Ο φωτογράφος του αύριο

Σύντομη ανάλυση για τον φωτογράφο του αύριο

Ιστορικά, ο φωτογράφος είναι ένας επιτηδευματίας που γνωρίζει καλά την τέχνη της φωτογραφίας και μέσω αυτής έχει τη δυνατότητα να εκφράσει την άποψή του για το πώς βλέπει τον κόσμο γύρω του. Εκτός αυτού, χρησιμοποιεί και αξιοποιεί όλες τις γνωστές φωτογραφικές μεθόδους προκειμένου να παράγει μια φωτογραφία.

Ο σύγχρονος φωτογράφος όμως, έχει να αντιμετωπίσει μια «απειλή» προς την αξιοπιστία του και αυτό οφείλεται εν μέρει στην άνθιση της τεχνολογίας. Επειδή η τεχνολογική επανάσταση μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας πέρασε ακόμα και στα κινητά τηλέφωνα, φαίνεται πλέον μη απαραίτητος ως επαγγελματίας και ίσως και περιττός. Αυτό δεν έχει όμως καμία αντικειμενική βάση. Ο επαγγελματίας φωτογράφος είναι ακόμα εκείνος που γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν τη φωτογραφία. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Οι φωτογραφίες που «παράγει» έχουν μια άλλη φινέτσα και μια αισθητική που τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, δείχνουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο την εξειδικευμένη γνώση που αυτός κατέχει πάνω στη φωτογραφία και την τεχνική της.

Δυστυχώς, ο σύγχρονος επαγγελματίας απαξιώθηκε. Έγινε από «τεχνίτης» και δημιουργός, σε έναν απλό «χειριστή». Τώρα όμως φαίνεται πως αξιώνει και πάλι τη θέση του που ηθελημένα ή αθέλητα στερήθηκε. Αν κοιτάξει κανείς γύρω του με αναλυτική ματιά, θα δει πως ο σύγχρονος φωτογράφος, αν μη τι άλλο προσπαθεί να «ξεχωρίσει» από το μέσο όρο και να αναδείξει μέσα από σεμινάρια συνήθως φτασμένων επαγγελματιών, το ταλέντο του, αυτό το κάτι ξεχωριστό που αντικειμενικά έχει.

Ο «φωτογράφος του αύριο» δεν βγάζει φωτογραφίες πια για να «κονομήσει». Δεν «πατάει» στην άγνοια του πελάτη – με την καλή έννοια – για να συνεχίσει απλά να υπάρχει ως επαγγελματίας. Ψάχνεται, πληροφορείται, ξοδεύεται, παρακολουθεί σεμινάρια, ενημερώνεται. Πλέον επιλέγει να βγάζει φωτογραφίες για να εκφραστεί. Με τη σημερινή κατάσταση, δεν είναι εύκολο κάποιος που ασχολείται με τη φωτογραφία «μέσου όρου» να κερδίσει όσα κέρδιζε κάποτε. Βέβαια αυτό σε καμία περίπτωση δεν απαξιώνει αυτόν που ακόμα συνεχίζει να εργάζεται τίμια και μέσα στα πλαίσια του νόμου, ακόμα και αν δεν έχει καταλάβει ότι το μέλλον είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που είχε μέχρι τώρα ως σίγουρο.

Ο φωτογράφος του αύριο είναι «Rock»! Είναι ένας άνθρωπος ενεργητικός, που αναγνωρίζει τα λάθη του και τα διορθώνει, «βαφτίζει» τα πράγματα που δεν έχουν όνομα, αφαιρεί τα άχρηστα από εκείνα που δεν του αρέσουν. Φωτογραφίζει για την τέχνη, φωτογραφίζει ακόμα και για να εκφράσει την αντίδρασή του προς την εποχή «του συρμού», 1988-2000, όπου η «φωτογραφία» ξέπεσε σε «μιας ώρας» service.

Μια νέα τάση να ορθώνεται –  χωρίς συστολή και ίσως χωρίς ορατά όρια προς το παρόν – μια τάση επιστροφής στην «παλιά σχολή» όπου μέσα από σύγχρονες μεθόδους φωτογράφισης, φωτισμού και ηλεκτρονικής επεξεργασίας, ο φωτογράφος του αύριο επιχειρεί να αναπαράγει το άρτιο και καλλιτεχνικό ύφος των παλιών, οι οποίοι με τα ελάχιστα μέσα που είχαν, κατόρθωναν να παρουσιάσουν πραγματικά έργα τέχνης! Και τα κατάφεραν πολύ καλά, επειδή από τη μία ήταν γνώστες της τέχνης και από την άλλη, ο κόσμος γύρω τους ήταν πιο «ηρωικός»,  πιο αυθεντικός, πιο πρωτόγονος. Ο κόσμος μας έχει χάσει πια σε μεγάλο βαθμό την αυθεντικότητά του λόγω της τεχνολογίας, του ιντερνέτ και της ακατάσχετης πληροφόρησης, πλην όμως δεν έχει χάσει πιστεύω, εκείνα να «μυστικά» που μόνο το έμπειρο μάτι ενός καλλιτέχνη ή ενός φιλόσοφου εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται. Ο φωτογράφος του αύριο, έχει την τάση, οπισθοδρομώντας προοδευτικά, να προσπαθεί να εκφράσει όλα εκείνα τα μυστικά που μέσω της εξειδίκευσης και της άριστης γνώσης της τεχνολογίας και της τεχνικής της σύγχρονης φωτογραφίας, επιχειρεί να ανακαλύψει.

Ο φωτογράφος του αύριο, είναι το σίγουρο μέλλον της φωτογραφίας, επειδή έχει τη δύναμη να αντιληφθεί αυτήν ακριβώς την αλλαγή.
Henri Cartier-Bresson
Henri Cartier-Bresson

© Δημ. Παπαϊωάννου

Πρόεδρος «Φωτακτίς»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s