Ενημέρωση για τη φωτογράφιση γάμου

Σήμερα, με δεδομένη την οικονομική κρίση, ένα ζευγάρι που θέλει να παντρευτεί και αποφασίζει να βρει τον «κατάλληλο» φωτογράφο, είναι πολύ εύκολο να κάνει λάθος στην επιλογή του και να «κρίνει» με βάση τη χαμηλή τιμή. Αν και πολλά ζευγάρια είναι ενημερωμένα στο θέμα της ποιοτικής φωτογράφισης γάμου, εντούτοις τα περισσότερα φαίνεται πως είναι «ανεκπαίδευτα», με ποσοστό που αγγίζει το  90%!! Η συντριπτική πλειοψηφία των ζευγαριών, εξαντλεί όλα τα περιθώρια που έχει, προκειμένου να βρει κάτι που να «είναι καλό (αυτό που μπορεί να αντιληφθεί ως καλό) αλλά να μην είναι ακριβό», ή για την ακρίβεια, όσο πιο φθηνό γίνεται.

DC_29s
Απλά και κατανοητά πλάνα, φυσικό φως και αρμονία κινήσεων…

Η άποψη που έχουν τα περισσότερα ζευγάρια, είναι πως οι υπηρεσίες ενός επαγγελματία φωτογράφου είναι πολύ ακριβές έως και παράλογες! Δεν διστάζουν να πληρώσουν και 500€ για την γαμήλια τούρτα τους, αλλά στο άκουσμα της τιμής της φωτογράφισης, μένουν αποσβολωμένοι και η άμεση αντίδρασή τους υποδηλώνει το πόσο λίγο μπορούν να εκτιμήσουν αυτό που ζητούν σε σχέση με αυτό που καλούνται να πληρώσουν. Και το χειρότερο δεν είναι πως αυτό γίνεται μόνο σε μια υψηλή τιμή – που λίγοι επαγγελματίες μπορούν να χρεώσουν – αλλά και σε λογικές και προσιτές τιμές που οι περισσότεροι επαγγελματίες φωτογράφοι ζητούν από τους πελάτες τους.

5
Ρομαντισμός και ευτυχία, συστατικά που αναδεικνύει ο φακός…

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι, δυστυχώς, στη χώρα μας, η φωτογραφία γενικά και ιδιαίτερα η φωτογραφία γάμου, δεν θεωρείται κάτι τι σημαντικό. Για πολλούς είναι μια υπηρεσία, μια «δουλειά». Λόγω ελλιπούς παιδείας και λόγω της ελληνικής νοοτροπίας γενικότερα, η τέχνη της φωτογραφίας στην Ελλάδα δεν έχει αποκτήσει ακόμα την αίγλη που έχει στο εξωτερικό πχ. στη Φινλανδία και κατά συνέπεια ο επαγγελματίας φωτογράφος, δεν μπορεί να «πείσει» εύκολα για το τι κάνει. Όμως, «ξέρουν» να ξεχωρίζουν ποιος είναι ο κατάλληλος, με βάση την τιμή που θα τους ζητηθεί! Βέβαια, ο λόγος που υπάρχουν όλες οι τιμές στην αγορά, είναι απλός. Η «ελεύθερη οικονομία»! Θα έλεγα επίσης και η έλλειψη κρατικής μέριμνας σε ό,τι αφορά στο επάγγελμα του φωτογράφου, αφού είναι για τον οποιοδήποτε εύκολο και θέμα μιας μέρας, να κάνει έναρξη εργασιών ως επαγγελματίας, χωρίς καν προϋπηρεσία, ούτε δίπλωμα κάποιας σχολής. Αυτό βέβαια κρύβει κινδύνους που εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, από την ανεξέλεγκτη τιμολόγηση των υπηρεσιών, που στην προκειμένη περίπτωση γίνεται σε λάθος βάση.  Υπάρχει  βέβαια και ο φόβος που είναι ανασταλτικός παράγοντας στην τελική απόφαση του φωτογράφου, ο φόβος να μην έχει δουλειά , όταν γνωρίζει πως κάποιος άλλος μπορεί να «χτυπήσει» την τιμή, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να είναι ανταγωνιστικός, χάνοντας τελικά. Στο τέλος, καταλήγουν σχεδόν όλοι να «ανταγωνίζονται» όχι σε ποιότητα αλλά σε χαμηλότερη τιμή.

DSC_4318s
Πρωτοτυπία στη λήψη και σωστό balance τεχνητού και φυσικού φωτός…

Αυτό που μας απασχολεί σαν επαγγελματίες είναι, το ότι επειδή ακριβώς η κατάσταση είναι «εκτός ελέγχου», προσπαθούμε να ενημερώνουμε το κοινό μας όσο περισσότερο γίνεται, είτε μέσω προσωπικής επαφής είτε μέσω του διαδικτύου, για να μπορούν να έχουν μια πιο σφαιρική άποψη και βέβαια να μπορούν να κρίνουν με βάση το «προϊόν» που πληρώνουν.

AFP_0244
Χρωματικός κορεσμός που προσθέτει ύφος και ένταση στο στιγμιότυπο…

Το ερώτημα λοιπόν πρέπει να είναι το εξής: Αν ο φωτογράφος που χρεώνει χαμηλά, σε σχέση με έναν άλλον που χρεώνει «κανονικά», μπορεί να παραδώσει ένα αποδεκτό «προϊόν» με ποιότητα και αισθητική, δλδ. φωτογραφίες (ή ψηφιακό άλμπουμ) που να δείχνουν την ατμόσφαιρα του γάμου, «αναδεύοντας» τα αρώματα των πλούσιων συναισθημάτων της στιγμής και «κρατούν» στο χρόνο, παρουσιάζοντας το γεγονός με το «μύθο» του τέλειου γάμου που όλα τα ζευγάρια έχουν στο μυαλό τους.

03s
Ο συνδυασμός έγχρωμου και ασπρόμαυρου στο ψηφιακό άλμπουμ, ως εικαστικές παρεμβάσεις…

Θεωρείτε πως κάτι τέτοιο είναι εύκολο; Συνήθως ο πελάτης σκέφτεται λανθασμένα σε ό,τι αφορά στη φωτογραφία αν και είναι δικαιολογημένος κατά ένα τρόπο. Δεδομένου του ότι η φωτογραφία έχει ευρεία διάδοση και μπορεί ο καθένας να την κάνει, – χωρίς να είναι επαγγελματίας – μέσω ενός εξελιγμένου κινητού ή μιας φθηνής φωτογραφικής μηχανής, η παρουσία – χωρίς την κριτική σκέψη – ενός επαγγελματία, είναι το λιγότερο «πολυτέλεια». Ο επαγγελματίας φωτογράφος όμως, ζει από τη δουλειά αυτή και είναι προσβλητικό τουλάχιστον να αμφισβητείται η αξιοπιστία του, τη στιγμή που όντας συνεπής σε αυτό που κάνει, θα πρέπει να έρθει στη θέση να εξηγήσει το «γιατί» και το «πώς».

despoina_1_1
Το στυλ του «παλιού», προσδίδει στις φωτογραφίες νοσταλγία για το γεγονός…

Στον επαγγελματία, εκτός από την τιμή, πρέπει να εκτιμηθεί η συμπεριφορά του, οι τρόποι του, το επίπεδο των υπηρεσιών του και βέβαια ο εξοπλισμός του και η ποιότητα του παρεχόμενου προϊόντος (φωτογραφίες, άλμπουμ κλπ).  Η σωστή σχέση μεταξύ ενός επαγγελματία και του πελάτη του και οι τηρούμενες ισορροπίες, είναι το ζητούμενο και για τους δύο. Κανείς από τους δύο δεν θέλει την αποτυχία. Ο μεν επαγγελματίας το μετράει για τα επόμενα ζευγάρια που θα έρθουν, ο δε πελάτης στην ποιότητα αυτού που πληρώνει. Τα χρήματα που πρέπει να διαθέσει, όταν ανταποκρίνονται στο προϊόν που αγοράζει, πάντοτε είναι ανάλογα με αυτό που πληρώνει.

lig ar-3519
Η ικανότητα του επαγγελματία φωτογράφου να «βλέπει» εκείνο που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι…

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Φωτογράφων Ηλείας, αποτελείται από μια οργανωμένη «ομάδα» επαγγελματιών που  σκοπός τους είναι να προσφέρουν συνολικά, τόσο στους πελάτες τους όσο και στο κοινωνικό σύνολο, υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και βέβαια αξιόλογες από κάθε άποψη. Σαν επαγγελματίες προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό μας, προκειμένου να αρχίσει να διαμορφώνεται μια νέα άποψη περί επαγγελματικής φωτογραφίας και βέβαια της αξιοπιστίας του επαγγελματία. Προσπαθούμε μέσα από συνεχή ενημέρωση (σεμινάρια, συναντήσεις) να βελτιώσουμε την παρεχόμενη ποιότητα και βέβαια να «κρατήσουμε» την τιμή σε επίπεδα που θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας.

Από το σεβαστό κοινό μας, αυτό που ζητάμε είναι η κατανόηση της δύσκολης και επίπονης δουλειάς του επαγγελματία και η αντιμετώπισή του ως γνώστη της τέχνης της φωτογραφίας και εξειδικευμένου «τεχνίτη» του φωτός, που «χρησιμοποιεί» την τέχνη του αυτή για να μπορεί να συνεχίζει να προσφέρει στον εαυτό του τα εχέγγυα για να βιοπορίζεται, να εξελίσσεται  και να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, μέσα από την καλαισθησία και την αισθητική.

Εκ του Συλλόγου

o Πρόεδρος

Δ. Παπαϊωάννου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s