Κατηγορίες φωτογράφων

Η φωτογραφία, όπως το design, οι τέχνες και η συγγραφή βιβλίων, χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες. Με το να είναι κάποιος φωτογράφος, δεν σημαίνει πως μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις διαφορετικές πτυχές της φωτογραφίας, εννοώντας πως, υπάρχουν φωτογράφοι που θεωρούν ότι μπορούν να φωτογραφίσουν τα πάντα και σίγουρα αξίζουν και μόνο που προσπαθούν. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι, δεν μπορούν να τα κάνουν όλα άριστα. Οι φωτογράφοι είναι εξειδικευμένοι, όπως ακριβώς και οι αθλητές. Αν πάρουμε έναν παίκτη του NBA θα καταλάβουμε αμέσως πως αυτός ο παίκτης, έχει γεννηθεί για να παίζει μπάσκετ. Σίγουρα θα είναι εφιάλτης γι’ αυτόν, εάν τον βάλουμε να παίξει τένις ή ποδόσφαιρο. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει στο δημιουργικό πεδίο. Αυτή είναι μια μικρή λίστα από τους «τύπους» των φωτογράφων, που βασίζεται στο τι ο καθένας μπορεί να κάνει καλά, σε ποιό δλδ. έχει ταλέντο και βέβαια ποιό είναι το «φόρτε» του.

 

1. The Landscape photographer (Φωτογράφος τοπίων-φύσης)

Αυτός ο τύπος φωτογράφου είναι θα έλεγε κανείς αυτός που, όταν ήταν παιδί, στεκόταν έκθαμβος και παρακολουθούσε με τις ώρες ένα όμορφο λιβάδι ή ένα βουνό. Έτσι, οι φωτογράφοι τοπίου, εστιάζοντας μόνο σε αυτό, αγοράζουν εξοπλισμό, αφιερώνουν χρόνο που δύσκολα κάποιος θα ξόδευε και κάνουν φωτογραφία, βγάζοντας πορτραίτα της Φύσης, όπως θα έλεγε και η Annie Leibovitz.

 

2. The portrait photographer (φωτογράφος πορτραίτων)

Σήμερα, η φωτογραφία πορτραίτου, εξακολουθεί να είναι το παλαιότερο είδος σε αυτήν την τέχνη. Κάθε φωτογραφία βασικά, που απεικονίζει ένα πρόσωπο, μπορεί να θεωρηθεί «πορτραίτο» και γι’ αυτό, ο σημερινός φωτογράφος πορτραίτου είναι δύσκολο να ξεχωρίσει και να πρωτοτυπήσει, εάν δεν έχει ειδική ματιά και δεν έχει εξειδικευτεί πάνω σε αυτό.

 

3. The fashion photographer (Φωτογράφος μόδας)

Οι φωτογράφοι μόδας, έχουν μια αυθεντική αγάπη για τα ρούχα, τα κοσμήματα, τα χρώματα, τα μοντέλα, τα πάρτι και όλο το σκηνικό. Είναι καλλιτέχνες αναμφισβήτητα, συχνά εξεζητημένοι, αλλά καταφέρνουν να γεμίζουν τις σελίδες των περιοδικών με όμορφες φωτογραφίες ενίοτε!

 

4. The sports photographer (αθλητικός φωτογράφος)

Ο αθλητικός φωτογράφος, είναι ένας πολύ εξειδικευμένος τύπος φωτογράφου, ο οποίος καλείται να απαθανατίσει γεγονότα που τουλάχιστον στην σύγχρονη εποχή, αφήνουν ένα πολύ ξεχωριστό στίγμα. Δεν είναι απαραίτητα «ο» καλλιτέχνης, αλλά σίγουρα είναι ο ορισμός του επαγγελματία!

 

5. The photojournalist (φωτοειδησιογράφος)

Αυτή είναι μια επίσης ξεχωριστή κατηγορία φωτογράφων, η οποία όμως δεν βρίσκει πλέον αρκετό χώρο να ζήσει, λόγω της αναπτυσσόμενης τεχνολογίας και του Instagram. Ας όψεται η εξέλιξη! Ο φωτοειδησιογράφος, ή φωτογράφος ειδήσεων, είναι πραγματικά μια μερίδα παράτολμων αντρών (και γυναικών), που καλύπτουν γεγονότα που αφορούν όλους μας γενικότερα. Οτιδήποτε, από ταυρομαχίες ως πολεμικές συρράξεις και από προεδρικές εκλογές έως φυσικές καταστροφές. Παρουσιάζουν μια καθαρή εικόνα του τι συμβαίνει ανά τον κόσμο!

 

6. The macro photographer (φωτογράφος του μικρόκοσμου)

Εάν σας ενδιαφέρει να ανακαλύψετε έναν άλλο κόσμο μέσα στον κόσμο μας, εάν σας ενθουσιάζει το να βλέπετε λεπτομέρειες που άλλοι δεν μπορούν με γυμνό μάτι, εάν θέλετε να καταγράφετε εκπληκτικές φωτογραφίες εντόμων και φυτών και έχετε «Σισύφεια» υπομονή, τότε είστε γεννημένος για αυτόν τον τύπο της φωτογραφίας.

 

7. The food photographer (Φωτογράφος φαγητών)

Ο φωτογράφος που θα ασχοληθεί με το είδος αυτό, θα πρέπει να έχει πολύ καλή αντίληψη της αισθητικής της κουζίνας, όπως ακριβώς και ένας σεφ. Δεν φτάνει να βγάλει μια καλή φωτογραφία ενός χάμπουργκερ για να δείξει το προϊόν, πρέπει να ξέρει να αναμιγνύει τα υλικά, να παίζει με τις υφές και τα χρώματα, έτσι ώστε η τελική φωτογραφία να σου δίνει την αίσθηση πως σου τρέχουν τα σάλια!

 

8. The stock photographer (αποθεματικός φωτογράφος)

Ο φωτογράφος αποθέματος (stock), είναι αυτός που κατέχει ή φωτογραφίζει πάρα πολλά είδη αντικειμένων ή θεμάτων (πορτραίτα, μικροαντικείμενα, ταξιδιωτική φωτογραφία και εννοιολογική φωτογραφία, «conceptual»), κατατάσσοντάς τα σε «φωτοτράπεζες» και πουλώντας τα μέσω ιντερνέτ. Είναι βέβαια κάτι που χρειάζεται γνώσεις και ικανότητες, γιατί αυτό που θα κάνει τη φωτογραφία ελκυστική είναι η γενική ιδέα «concept», η φαντασία και η έμπνευση.

 

9. The wedding photographer (Φωτογράφος γάμου)

Η «βιομηχανία» της φωτογραφίας γάμου είναι μάλλον η μεγαλύτερη και αν όχι, σίγουρα εμπλέκει πάρα μα πάρα πολλούς φωτογράφους. Όσο και αν αλλάζουν οι καιροί, πάντα οι άνθρωποι θα παντρεύονται και πάντοτε θα ζητούν κάποιον να τους φωτογραφίσει το γάμο τους.  Το μόνο θλιβερό όσο και απαξιωτικό είναι πως, ξέχωρα από τους πραγματικά ταλαντούχους φωτογράφους γάμου, πολλοί, κάνουν αυτό το είδος της φωτογραφίας ποντάροντας στο γρήγορο κέρδος και επειδή παντού υπάρχουν πελάτες που δεν γνωρίζουν – και ως εκ τούτου έχουν πολύ χαμηλά στάνταρντ – που είναι όμως πρόθυμοι να πληρώσουν όσο-όσο, προκειμένου να έχουν «κάποιες» φωτογραφίες από το γάμο τους.

 

10. The commercial photographer (Διαφημιστική φωτογραφία)

Ο φωτογράφος που κάνει διαφημιστική φωτογραφία, συνεργάζεται με πρακτορεία, διαφημιστές, καλλιτεχνικούς διευθυντές, εκδότες και ενίοτε και απ’ ευθείας με τον πελάτη. Η διαφημιστική φωτογραφία απαιτεί πολύ χρόνο και χρήμα, όπως και ανθρώπινο δυναμικό. Ο φωτογράφος είναι ένας από τους πιο δημιουργικούς στο χώρο της φωτογραφίας και αν ακόμα δεν βασίζεται πάντα σε δικές του ιδέες αλλά των συνεργατών του, πρέπει να έχει την ικανότητα να δημιουργήσει μια φωτογραφία που θα κάνει όλους να μείνουν με το στόμα ανοιχτό!

 

11. The pet photographer (Φωτογράφος κατοικίδιων)

Ο φωτογράφος που φωτογραφίζει κατοικίδια ζώα, έχει ένα θέμα: Αν και το αντικείμενό του είναι ίδιο με του φωτογράφου άγριας φύσης, εντούτοις στην ουσία κάνει ένα πορτραίτο. Και γι’ αυτό, χρειάζεται εξειδίκευση, διπλή θα λέγαμε.

 

12. The wildlife photographer (Φωτογράφος Άγριας Φύσης ή Ζωής)

Ο φωτογράφος πρέπει να έχει τα κότσια να καθίσει 100 μέτρα μακριά από μια αρκούδα, την ώρα που αυτή τρώει το γεύμα της! Πέρα από το αστείο, ένας φωτογράφος άγριας φύσης, κάνει μια πολύ ειδική όσο και όμορφη δουλειά, καταγράφοντας την αυθεντικότητα της άγριας ζωής και ερχόμενος σε επαφή με κάποια εκπληκτικά πλάσματα!

 

13. The automotive photographer (φωτογράφος μηχανοκίνητων)

Είναι αυτός που έκανε τα παιδικά του παιχνίδια, δουλειά. Χρειάζεται βέβαια πολύ μεγάλη ικανότητα και γρήγορα αντανακλαστικά, άριστη γνώση του φωτός και της σύνθεσης, αλλά σίγουρα είναι ένας από τους πιο τυχερούς από άποψη καριέρας!

 

14. The street photographer (Φωτογράφος δρόμου)

Πιστεύω πως, ο ορισμός «φωτογράφος δρόμου» είναι ο πιο κλασσικός για έναν φωτογράφο και την ίδια την ουσία της φωτογραφίας. Ο φωτογράφος δρόμου, βρίσκεται πάντα εκεί έξω, καταγράφοντας το ατελείωτο «θέατρο» που «παίζεται» στους δρόμους μιας πόλης. Είναι αυτός που ζει τη στιγμή, που έχει τη ματιά του στραμμένη σε οτιδήποτε γύρω του και που μπορεί να δει τον κόσμο τελείως διαφορετικά από όλους τους άλλους. Η φωτογραφία δρόμου «μιλά» την παγκόσμια γλώσσα.

 

15. The event photographer (Φωτογράφος εκδηλώσεων)

Πιο συχνά είναι φωτογράφος γάμων, αλλά φωτογραφίζει γενικά όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ πολλές φορές μπορεί και να ταυτίζεται με έναν φωτογράφο που φωτογραφίζει για μια εφημερίδα.

 

16. The Astrophotographer (αστροφωτογραφία)

Συχνά τον συναντάς να κοιτάζει έναν ουρανό γεμάτο αστέρια. Ένας αστροφωτογράφος, έχει άμεση σχέση με την επιστήμη της αστρονομίας, εκτός από το να βγάζει απίστευτες φωτογραφίες με νυκτερινούς ουρανούς και αστέρια! Είναι βέβαια «σπασίκλες», αλλά αυτό είναι το αναπόσπαστο στοιχείο του χαρακτήρα τους.

 

17. The concert photographer (Φωτογράφος κονσέρτων – συναυλιών)

Είναι από τους πιο αξιοζήλευτους στο χώρο, μιας και έχει πρόσβαση στα παρασκήνια κάθε συναυλίας. Η δουλειά του είναι σίγουρα εφιάλτης για εκείνον που δουλεύει σε ένα studio ή φωτογραφίζει με ελεγχόμενο φωτισμό. Αυτού του είδους η φωτογραφία είναι η πιο απρόβλεπτη και απαιτεί μια εξειδίκευση πάνω στο πότε θα πατήσεις το κουμπί της μηχανής!

 

18. The micro photographer (μικροφωτογραφία)

Όπως ακριβώς και ο φωτογράφος που φωτογραφίζει τον μικρόκοσμο γύρω μας, αυτός έχει προχωρήσει ακόμα περισσότερο σε βάθος, φωτογραφίζοντας μέσα από μικροσκόπια. Μπορεί οι φωτογραφίες του να μην είναι τόσο ευχάριστες πολλές φορές ή καλλιτεχνικές, όμως και αυτός είναι ένας μικρός επιστήμονας, αφού η σχέση του με την επιστήμη είναι εκ των ουκ άνευ!

 

19. The paparazzi (ο παπαράτσι)

Για πολλούς είναι κατακριτέος και ο λιγότερος αγαπητός από την οικογένεια των φωτογράφων, όμως κατατάσσεται και αυτός στο είδος των φωτογράφων, που καταγράφουν το τι συμβαίνει στον κόσμο μας. Η δουλειά τους έχει να κάνει με σκάνδαλα, οικογενειακά δράματα των πλουσίων και γενικά ό,τι μπορεί να σοκάρει τον κόσμο και ως αποτέλεσμα, να κάνει «το χρήμα να εισρεύσει»!

 

Μετάφραση από κείμενο στο «photographytalk»

 

Μτφ: Δ. Παπαϊωάννου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s