Η φωτογραφία ως έργο τέχνης

Η καλλιτεχνική αξία της φωτογραφίας στην Ελλάδα σήμερα, είναι ένα θέμα που απασχολεί μεγάλη μερίδα των σύγχρονων φωτογράφων, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με την καλλιτεχνική φωτογραφία και την παρουσίασή της ως έργο τέχνης.Όπως αναφέρεται και στο άρθρο του κ. Τζίμα, η αντίληψη για τη φωτογραφία ως έργο τέχνης στην Ελλάδα – ακόμα -, είναι σχεδόν αρνητική. Ελάχιστοι εκτιμούν, ή είναι σε θέση να εκτιμήσουν λόγω της ενασχόλησής τους με το είδος αυτό της φωτογραφίας, με το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, να αδιαφορεί σχεδόν ως προς την αναφορά σε κάτι σπουδαίο και σημαντικό όπως ένας πίνακας ζωγραφικής ή άλλο δημιούργημα (γλυπτό), της φωτογραφίας. 
Και αυτό είναι αποτέλεσμα της κουλτούρας γενικά που επικρατεί στη χώρα μας, που έχει να κάνει κατά μια άποψη και με την ταυτότητα του φωτογράφου ως καλλιτέχνη και δημιουργού.

Στο μεγαλύτερο μέρος τους οι ίδιοι οι φωτογράφοι, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, έχουν ασχοληθεί με το καλλιτεχνικό κομμάτι της φωτογραφίας, ως μια προσωπική έκφραση και αναζήτηση καλλιτεχνική προσωπική τους, χωρίς ωστόσο να έχουν προσπαθήσει να προωθήσουν όσο θα έπρεπε την ιδέα της καλλιτεχνικής φωτογραφίας ως έργου τέχνης και στον κόσμο.
Ίσως ακόμα επειδή και οι περισσότεροι επαγγελματίες να έχουν ασχοληθεί με άλλα κομμάτια της τέχνης και επειδή περισσότερο την έχουν ως δουλειά και ως επιχειρηματικό εργαλείο, να μην έχουν έμμεσα προβάλλει την καλλιτεχνική δύναμη που υπάρχει στη φωτογραφία. Οι πιο πολλοί, επί σειρά ετών, θεωρούσαν – και είναι ακόμα αρκετοί που και σήμερα θεωρούν – ότι η Φωτογραφία δεν είναι παρά μια δουλειά, ένα μέσον να βγάλουν χρήματα, όπως κάθε δουλειά επιφυλάσσει. Ελάχιστα συνδέθηκε λοιπόν η δουλειά με την καλλιτεχνία, ενώ τις περισσότερες φορές ακόμα και ο χαρακτηρισμός «καλλιτέχνης φωτογράφος», ήταν κάτι που λεγόταν ειρωνικά και μερικές φορές χλευαστικά. 

Η σύγχρονη Φωτογραφία όμως, έχει να επιδείξει ένα πολύ σοβαρό έργο, από νέους κυρίως επαγγελματίες (και λέω επαγγελματίες γιατί πιστεύω πως σε αυτούς πέφτει η μεγαλύτερη ευθύνη), με τη φωτογραφία ιδιαίτερα των κοινωνικών εκδηλώσεων (π.χ. γάμος), να αγγίζει τα όρια και ίσως σε αρκετά σημεία να τα ξεπερνά, ενός πραγματικού έργου τέχνης. Θα μπορούσε κάλλιστα μια φωτογραφία τους, να αναρτηθεί ως έργο τέχνης το ίδιο καλά με έναν πίνακα ζωγραφικής! Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα επίπεδα της φωτογραφίας, όπως πορτραίτο, φωτογραφία δρόμου, still life, αρχιτεκτονική φωτογραφία.Photobusiness_weekly_225_Page_01

Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, περισσότερο με τη φωτογραφία γάμου, είναι θέλω να πιστεύω ο προάγγελος μιας νέας πραγματικότητας και μιας νέας κατάστασης που θα αναδείξει τη Φωτογραφία σε έργο ισάξιο με όλα τα άλλα.
Είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι και εξαιρετικά δυσπρόσιτο για αρκετούς σημερινούς επαγγελματίες, πλην όμως θεωρείται πως είναι η φυσική εξέλιξη ενός αντικειμένου που τόσο έχει απαξιωθεί στη χώρα μας και τόσο έχει παραμείνει στη σκιά των άλλων τεχνών και διεκδικεί τη θέση που του αξίζει!

Δ. Παπαϊωάννου

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s