Γάμος | Οικονομικός ή φθηνός;

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο, που αφορά στην οργάνωση ενός οικονομικού γάμου από το gamosportal.gr

lig ar-3519

Σχόλιο:

Τη σημερινή εποχή στη χώρα μας, λόγω ακριβώς της οικονομικής κρίσης, ένα από τα «μελανά» σημεία που αφορά στην επαγγελματική φωτογραφία γάμου, είναι η άποψη ότι, μπορείς – ως πελάτης – να έχεις έναν γάμο, για τον οποίο δεν έχεις ξοδευτεί πολύ, να πάρεις όλα όσα έχεις φανταστεί ή ακούσει να έχουν πάρει άλλοι (ως υπηρεσίες και προϊόντα) και να βγεις και κερδισμένος!
Δυστυχώς, αυτό ισχύει στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, ιδιαίτερα στον τόπο μας. Τα ζευγάρια που οργανώνουν αυτή τη στιγμή το γάμο τους, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, ψάχνουν για φθηνό φωτογράφο, που να μην τους χρεώνει πάρα πολλά, αλλά και να μπορούν να έχουν, όλες τις υπηρεσίες που είναι δυνατόν να έχουν από αυτόν! Με λίγα λόγια, και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο!

Από προσωπικές εμπειρίες, αλλά και από πολλών συναδέλφων, έχει πια γίνει πάγια η συζήτηση περί τιμής γάμου. Κυριαρχεί θα έλεγε κανείς, μια ατμόσφαιρα τρόμου σε b&w, με αέρηδες να σφυρίζουν απειλητικά και μαύρα σύννεφα να είναι έτοιμα να βουλιάξουν τον άμοιρο επαγγελματία που προσπαθεί να τα βάλει με το τέρας που λέγεται «τιμή»! Δύσκολο έως αδύνατο. Και ο λόγος είναι απλός. Η πίεση που ασκείται από τους πελάτες, είναι τόσο ισχυρή, που και ο πιο σθεναρός επαγγελματίας, έντρομος μπροστά στο ενδεχόμενο να μείνει χωρίς μυστήρια και φέτος, αρχίζει να παραδίνεται σχεδόν άνευ όρων.

Ο,τι και να τους πεις, όσα και αν ζητήσεις, πάντα θα υπάρχει ο συνάδελφος εκείνος που πρώτος θα έχει λυγίσει υπό το βάρος του φόβου και θα έχει ή θα κάνει την υποχώρηση που ο πελάτης την έχει στο τσεπάκι του! Και όσο και αν φαίνεται παράλογο και ουτιδανό, μπορούμε με μια σχετική ευκολία να δικαιολογήσουμε τον συνάδελφο που τρομοκρατημένος παραδίδεται αμαχητί σχεδόν. Δεν μπορούμε αυτό βέβαια να το κάνουμε για όλους, δυστυχώς δεν κινούνται όλοι υπό το καθεστώς του φόβου και της ανασφάλειας, υπάρχουν δυστυχώς ανάμεσά μας κάποιοι που έχουν καταφέρει να εξαπατούν και να υπόσχονται σε αμαθείς ή ημιμαθείς πελάτες πως «θα πάρουν το καλύτερο πράμα» και πως δεν είναι απαραίτητο να πληρώσουνε μια περιουσία όταν αυτός μπορεί να τους τα κάνει σχεδόν τζάμπα!

Τις πταίει;
Και οι δύο φαντάζομαι. Και ο πελάτης που έχει άγνοια – ακόμα – για τα θέματα που τον αφορούν, αλλά και ο συνάδελφος που προσπαθεί με παντίους τρόπους να τους βγάλει όλους απ’ τη μέση και να μείνει αυτός ο μόνος νικητής του παιχνιδιού!
Ο πελάτης σε γενικές γραμμές, έχει μια αποκρυσταλλωμένη άποψη για τον επαγγελματία φωτογράφο και το προϊόν του, τα οποία δεν θεωρεί τίποτα πολυτιμότερο από το τραπέζωμα που θα κάνει στους καλεσμένους του ή το νυφικό και τη γαμήλια τούρτα. Αυτή είναι η άποψή του και έχει κάθε δικαίωμα να την κρατά, αν και όπως έλεγε ο Γκάντι, «ο άνθρωπος εξελίσσεται μόνον όταν συνεχώς αμφισβητεί και αναζητά να ανακαλύψει» (σε ελεύθερη απόδοση). Από την άλλη όμως, στέκεται ακλόνητος ένας άλλος, που και αυτός (φευ) έχει την ίδια άποψη με τον πελάτη του και δέχεται να παίξει με τους δικούς του όρους, χωρίς να γνωρίζει και να σέβεται καν τον εαυτό του και αυτό που πρεσβεύει.

Και επειδή τα πράγματα είναι όπως είναι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, με τον πελάτη (γενικά μιλώντας) να μην θέλει να πληρώσει και τον επαγγελματία να μην θέλει να πάρει, συνεχίζεται μια ομαδική πτώση και των δύο προς την ανυπαρξία και την απαξίωση… Γιατί, όπως πολύ σωστά παρατηρεί ο συγγραφέας του άρθρου, άλλο πράγμα ο φθηνός γάμος και άλλο ο οικονομικός!

Ευτυχώς όμως που η ίδια αυτή κατάσταση έχει γεννήσει την αντίρροπη τάση της εξειδίκευσης, της γνώσης, της ποιοτικής φωτογραφίας γάμου από όλο και περισσότερους επαγγελματίες φωτογράφους, αλλά και της υιοθέτησης μιας πιο σωστής άποψης από τα νέα ζευγάρια, να πληρώσουν για να έχουν κάτι με πραγματική αξία!
Και επιτέλους, αρχίζουν να γίνονται πράγματα που βοηθούν να εξελιχθεί αυτή η νέα άποψη, νέες δραστηριότητες δρομολογούνται και νέες απόψεις ακούγονται,  καινούργια και κατατοπιστικά άρθρα γράφονται, όπως αυτό το συγκεκριμένο,  για ένα άλλο τόσο εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, όπως είναι η επιλογή του κατάλληλου επαγγελματία για τη φωτογράφιση (ή και τη βιντεοσκόπηση) του Μυστηρίου του Γάμου…και όχι μόνο!

Αυτό που μένει είναι, να πλαισιωθεί αυτή η νέα τάση όλο και από περισσότερους επαγγελματίες φωτογράφους, να υιοθετηθεί η νέα άποψη συνεργατικότητας και αλληλεγγύης, που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην εξέλιξη, τόσο της ίδιας της τέχνης, που είναι σχεδό αποδομημένη και τόσο μα τόσο απαξιωμένη και αδικημένη στον τόπο μας, όσο και του τεχνίτη που την κάνει: του επαγγελματία φωτογράφου!

Δ. Παπαϊωάννου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s