Επαγγελματιας φωτογραφος στον γαμο σας. Γιατι;

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν πως από τη στιγμή που θα αρχίσουν να σκέφτονται τον γάμο τους, χρειάζεται να εξοικονομήσουν αρκετά παραπάνω χρήματα από ο,τι θα τους κόστιζε ένας γάμος χωρίς επαγγελματία φωτογράφο. Αυτό και μόνο μπορεί να είναι δυσβάσταχτο για κάποιους. Τι θα λέγατε να σας προτείνω έναν άλλο τρόπο ώστε να μειώνατε το συνολικό κόστος; Και δεν εννοώ βέβαια να αρχίσετε να ψάχνετε ανάμεσα στους καλεσμένους σας ποιοί έβγαλαν φωτογραφίες εκείνη τη μέρα με το κινητό τους! Έχω μια ακόμα καλύτερη λύση που αξίζει να την δείτε σοβαρά και να αρχίσετε από τώρα να την σχεδιάζετε.
pman
Photograph © Prokopis Manousopoulos

 

Οι περισσότεροι σοβαροί επαγγελματίες χρεώνουν περισσότερο από 1700. Σίγουρα οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πολλά χρόνια πάνω στη δουλειά και γνωρίζουν τι να κάνουν, αλλά ας σοβαρευτούμε, απλά βγάζουν φωτογραφίες! Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις με τα χρήματα που θα γλιτώσεις, που πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις.

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας προσπαθήσουμε να τα τακτοποιήσουμε κατά προτεραιότητα.

Συνεχίστε λοιπόν το διάβασμα εάν είστε διατεθειμένοι να δείτε σοβαρά το πώς θα γλιτώσετε μερικά ευρώ.

Theo Berts
Photograph © Theo Bertsatos

 

Βήμα πρώτο: Εξοπλισμός

Οι περισσότεροι σοβαροί επαγγελματίες φωτογράφοι γάμου χρησιμοποιούν επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές και φακούς που κοστίζουν πανάκριβα. Δεν υπάρχει λόγος για εσάς να κάνετε το ίδιο, από τη στιγμή που ο σκοπός σας είναι να εξοικονομήσετε χρήματα. Η λύση είναι να ενοικιάσετε τον εξοπλισμό! Υπάρχουν πολλές εταιρείες που το κάνουν αυτό και πραγματικά έχουν προς ενοικίαση έναν πολύ μεγάλο αριθμό μηχανών, φακών και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας.

Πολύ καλές μηχανές θεωρούνται (από τους επαγγελματίες) οι Nikon D810, η CANON 5D mk III και η SONY SLT-A99V. Για κάθε σύστημα που θελήσετε να χρησιμοποιήσετε, θα χρειαστείτε τουλάχιστον 3 φακούς. Έναν «ευρυγώνιο», έναν κανονικό και έναν «ζουμ» τηλεφακό.

Πολλοί επαγγελματίες φωτογράφοι, δουλεύουν τουλάχιστον με 1 βοηθό και αυτό είναι λογικό. Δεν θέλουν να χαθεί ούτε μία σημαντική στιγμή από τον γάμο σας. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει για εσάς ότι θα πρέπει να νοικιάσετε 2 σετ από εξοπλισμό, για να είστε σίγουροι για το αποτέλεσμα.

Μην ξεχάσετε να ασφαλίσετε τον ενοικιαζόμενο εξοπλισμό σας, γιατί σίγουρα δεν θέλετε να γίνει καμιά ζημιά και να πληρώνετε τζερεμέδες από πάνω.

Κόστος εξοπλισμού: περίπου 900€

cameras
Nikon, Canon, Sony

 

Βήμα δεύτερο: Αξεσουάρ.

Όταν μιλάμε για αξεσουάρ, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι επαγγελματίες έχουν τους δικούς τους τρόπους να δουλεύουν. Πολλοί χρεώνουν ακόμα και τα έξτρα φλας που θα χρησιμοποιήσουν στον γάμο σας! Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς πώς υπάρχουν τόσες διαφορές στην κοστολόγηση από τους φθηνότερους!
Τέλος πάντων, αυτές οι εκπληκτικές φωτογραφίες που βλέπετε στα διάφορα social media και στα φωτογραφικά sites, έχουν τραβηχτεί με κάποια έξτρα αξεσουάρ όπως στούντιο φλας και διαχυτές. Εσείς δεν χρειάζεται να αγοράσετε τέτοια εξαρτήματα. Μπορείτε απλά να τα ενοικιάσετε!

Κόστος αξεσουάρ: 80€

studio flash kit
studio flash kit

 

Βήμα τρίτο: Συνεργάτες.

Προφανώς θα χρειαστείτε κάποιους να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον εξοπλισμό, οπότε καλό είναι να αρχίσετε από νωρίς να ψάχνετε για κάποιον γνωστό που έχει τη διάθεση να το κάνει. (Οι πολύ στενοί σας φίλοι θα είναι καλεσμένοι στον γάμο, ίσως να μην ήταν καλή ιδέα να τους «φορτώσετε» και από πάνω!)

Στη χειρότερη, βάλτε μια αγγελία στην τοπική εφημερίδα ή ψάξτε για κάποιους φοιτητές των ΤΕΙ που έχουν μεράκι τη φωτογραφία. Σας εγγυώμαι πως θα είναι πολλοί εκείνοι που θα σας απαντήσουν. Απλά γιατί στην εποχή που ζούμε, υπάρχουν πολλοί που ψάχνουν χαρτζιλίκι.

Κόστος «φωτογράφων»: 200€

G_Pahountis
Photograph © George Pahountis

 

Βήμα τέταρτο: Εκπαίδευση

Χρειάζεται να εκπαιδεύσετε λιγάκι τους «φωτογράφους» σας. Εκτός και αν ξέρουν ήδη να χρησιμοποιούν κάποια από αυτές τις φωτογραφικές μηχανές, κρίνεται απαραίτητη μια μικρή εξοικείωση. Μην ανησυχείτε, το ιντερνέτ βρίθει μαθημάτων για αρχάριους. Εάν όμως έχετε μεριμνήσει νωρίς αρκετά, μπορείτε να τους στείλετε και σε σεμινάρια που γίνονται (χωρίς κόστος). Αλλά και στην δύσκολη, υπάρχουν κάποια βιβλία φωτογραφίας που θα τους φανούν χρήσιμα και είναι φθηνά!

Κόστος εκπαίδευσης: 100€

training
Learning PS

 

Βήμα πέμπτο: Ο γάμος σας.

Αυτό είναι το καλύτερο κομμάτι του γεγονότος. Αυτό που περιμένατε τόσο καιρό και στο οποίο ρίξατε ιδιαίτερο βάρος, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Ζητήστε απλά από τους «φωτογράφους» σας να είναι ανήλεοι!! Πείτε τους να τραβούν συνεχώς και χωρίς σταματημό όλες τις στιγμές. Υπάρχει λόγος: για να μην ανησυχείτε ότι έχασαν κάποια όμορφη στιγμή που η μαμά σας κρατά το χέρι συγκινημένη ή ο μικρός σας ανιψιός βούτηξε τα δαχτυλάκια του μέσα στο ποτήρι της σαμπάνιας! Επειδή ένας επαγγελματίας φωτογράφος ξέρει ακριβώς τι να κάνει και πότε να τραβήξει – κάτι που μάλλον διαφεύγει ενός «ερασιτέχνη » – να υπολογίσετε πως θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον 5000 φωτογραφίες μόλις τελειώσει ο γάμος.

Κόστος: 0€

for_papaioannou
Photograph © Petros Sordinas

 

Βήμα έκτο: Επεξεργασία

Καμιά ψηφιακή φωτογραφία δεν είναι αρκετή από μόνη της να δείξει αυτό που έχει αποτυπώσει, αλλά χρειάζεται έστω και λίγο «φιξάρισμα», μια ελάχιστη επεξεργασία σε κάποιο πρόγραμμα. Και δεν είναι ανάγκη να έχετε το θρυλικό PHOTOSHOP που στοιχίζει εκατοντάδες ευρώ. Ένα σωρό προγράμματα freeware υπάρχουν, ή ακόμα και συνδρομητικά με κόστος 20€ το μήνα. Επειδή το PHOTOSHOP δεν είναι καθόλου εύκολο στον απαίδευτο χρήστη, ίσως να χρειαστείτε κάποια μαθήματα στις βασικές του αρχές λειτουργίας. Προτείνω 4-5 μέρες βασικές λειτουργίες, και εάν θέλετε να μάθετε ακόμα περισσότερα, 2-3 εβδομάδες θα είναι αρκετές για να σας εξοικειώσουν. Τα free tutorials το ιντερνέτ θα σας βοηθήσουν αρκετά.

Κόστος: 0€

PS learning
LEARNING PS

 

Βήμα έβδομο: αποθήκευση αρχείων

Οι φωτογραφίες του γάμου σας θα αποτελέσουν για εσάς ένα κειμήλιο ανεκτίμητης αξίας, οπότε χρειάζεται να έχετε ήδη προβλέψει πού θα τις αποθηκεύσετε. Ένας αρκετά μεγάλος σκληρός δίσκος σας είναι απαραίτητος, εκτός και αν με λιγότερο κόστος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες cloud που σας προσφέρουν κάποιες εταιρείες.

Κόστος αποθήκευσης: 50€

hard disc drive
HARD DISC DRIVE

 

Βήμα όγδοο: Εκτυπώσεις / Άλμπουμ

Η φωτογραφία πρέπει να τυπωθεί, πόσο μάλλον η φωτογραφία γάμου σας που θα πρέπει να μοιραστεί κιόλας σε συγγενείς. Άλλο να βλέπεις τυπωμένες φωτογραφίες και άλλο να κολλάς τα μούτρα σου σε μια οθόνη. Δεν είναι το ίδιο πράγμα! Μπορεί βέβαια το κόστος να είναι αρκετά πιο υψηλότερο, αλλά αξίζει τον κόπο και πολύ μάλιστα, το μικρό αυτό έξοδο! Ιδιαίτερα όταν θα σας ζητήσουν το άλμπουμ του γάμου σας!

Κόστος εκτυπώσεων: 300€

J. Kotsidis 2
Photograph © John Kotsidis

 

Βήμα ένατο: Απολαύστε το!

Εάν ακολουθήσατε κατά γράμμα τα βήματα που σας περιέγραψα, έχετε εξοικονομήσει το ποσόν των 70€!! Μπορεί να μην είναι μεγάλο, είναι όμως ένα ποσόν διόλου ευκαταφρόνητο, που μπορεί να σας «βολέψει» σε μια δύσκολη στιγμή ή να καλύψει κάποια ανυπολόγιστα έξοδα. Ούτως ή άλλως, έχετε αποφύγει τα χειρότερα, δλδ. τον πολύ ακριβότερο επαγγελματία φωτογράφο.
Βέβαια, οι επαγγελματίες φωτογράφοι δεν είναι κακοί άνθρωποι και ίσως να νομίζετε πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να σας αρπάξουν τα χρήματα από την τσέπη, αλλά μετά από μια πιο προσεκτική σκέψη καταλαβαίνετε πως δεν είναι ακριβώς έτσι!

Έχετε ήδη εξοικονομήσει ένα ποσό και εάν σκεφθείτε πως υπάρχουν και κάποιοι πολύ ακριβότεροι από 1700€, τότε να θεωρείτε τους εαυτούς σας πολύ τυχερούς που το κάνατε. Υπάρχει όμως ένα ρίσκο σε όλο αυτό και έχει να κάνει με τα αποτελέσματα που θα πάρετε. Δύσκολα θα μπορέσετε να έχετε την ποιότητα των φωτογραφιών που επιθυμούσατε, από έναν φοιτητή ή κάποιον που το έκανε επειδή του το ζητήσατε. Αν είναι να σας χαλάσει το μήνα του μέλιτος αυτή η σκέψη, ξανασκεφθείτε το σοβαρά. Διαφορετικά, μην προχωρήσετε πέρα από το βήμα επτά, πριν γυρίσετε από τις γαμήλιες διακοπές σας.

Xenos_059
Photograph © Konstantinos Xenos

 

Είναι στο χέρι σας να αποφασίσετε ποιό θα είναι το καλύτερο για εσάς.
Ούτως ή άλλως,  «ο φωτογράφος γάμου είναι ακριβός γιατί θα σας δώσει ως αποτέλεσμα κάτι που δεν θα έχετε ξαναδεί και δεν θα ξαναδείτε ποτέ στη ζωή σας αποτυπωμένο με αυτόν τον τρόπο…» (sic)

 

Για την αντιγραφή/μετάφραση από το αγγλικό κείμενο:
Δημήτρης Παπαϊωάννου

πηγή: photographytalk

 

p.s. Ευχαριστώ όλους τους εξαίρετους φίλους και συναδέλφους επαγγελματίες φωτογράφους για την πολύτιμη συμβολή τους, και τις φωτογραφίες που μου παραχώρησαν για το άρθρο: Θοδωρή Μπερσάτο, Προκόπη Μανουσόπουλο, Γιώργο Παχούντη, Γιάννη Λάριο, Κωνσταντίνο Ξένο, Πέτρο Σορδίνα και Γιάννη Κοτσίδη.

 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή κειμένων, φωτογραφιών, γραφικών και εικονογραφήσεων,  ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους των αναρτήσεων του blog και του site, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη (Νόμος 2121 / 93 άρθρο 14 παρ. 3 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Οι φωτογραφίες, τα γραφικά και γενικά αρχεία που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και συνοδεύουν τα άρθρα, την ευθύνη νόμιμης χρήσης τους έχει ο δημιουργός τους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s