Επαγγελματίες φωτογράφοι και Εκκλησία | Πόλεμος ή ειρωνία της τύχης;

Ανάστατοι οι φωτογράφοι για την απαγόρευση των γάμων

Το μέγεθος της… καταστροφής που πρόκειται να υποστεί η Λίνδος, το νησί της Ρόδου και μια σειρά από επαγγελματίες που ζουν από τον τουρισμό, προσπάθησε να σκιαγραφήσει μέσω της «Ροδιακής» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Φωτογράφων και Βιντεοληπτών Ρόδου, Αντώνης Γιαννέλης, σε περίπτωση που απαγορευθούν οριστικά οι πολιτικοί γάμοι στα εξωκλήσια του παραδοσιακού οικισμού.
Με αφορμή το παραπάνω δημοσίευμα από την «ΡΟΔΙΑΚΗ» όσον αφορά στην απόφαση της Εκκλησίας για πιθανή απαγόρευση της τέλεσης πολιτικών γάμων στα ξωκλήσια των δύο αυτών χωριών της Ρόδου, εγείρονται πολλές σκέψεις και προβληματισμοί στους κύκλους των επαγγελματιών φωτογράφων.
Στον Νομό μας, από το 2003, μετά την απαγόρευση από την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας να απαγορευτούν οι βοηθητικοί φωτισμοί για την φωτογράφιση και βιντεοσκόπιση των μυστηρίων εντός των Ιερών Ναών του Νομού, έχει δημιουργηθεί ένα επιθετικό κλίμα προς την Εκκλησία, που είναι εν μέρει αδικαιολόγητο: η απόφαση της Ι. Μ. Ηλείας ως προς την απαγόρευση, επακολούθησε την κακή συμπριφορά κάποιων οι οποίοι δεν έδειχναν κατ’ επανάληψη τον απαιτούμενο σεβασμό, με την στάση τους ή την εμφάνισή τους εντός των Ι. Ναών.
Η αναστάστωση που έφερε αυτή η απόφαση – που σημειωτέον δεν εφαρμόζεται σε όλη την επικράτεια αλλά σε κάποιες από τις Μητροπόλεις της Ελλάδας – δυσκόλεψε προφανώς αρκετά όλους τους επαγγελματίες φωτογράφους και βιντεογράφους γάμου, αλλά έγινε σεβαστή και τηρείται απαράβατα, όσο και αν μας δημιουργεί προβλήματα στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο χώρος είναι ιερός και δεν μας ανήκει.
Η συγκεκριμένη απόφαση της Εκκλησίας στην Ρόδο, δεν αφορά όλους τους γάμους παρά μόνον τους πολιτικούς που τελούνται σε ξωκλήσια και αυτό είναι σίγουρα κατανοητό, αφού αντιβαίνει την παραδοσιακή στάση της Εκκλησίας να τελεί γάμους στα δικά της (θρησκευτικά) πρότυπα.
Παρ’ όλα αυτά, λόγω του ότι είναι μια απόφαση που πλήττει τον κλάδο των επαγγελματιών φωτογράφων, εκλαμβάνεται σαν ένα ακόμα χτύπημα «κάτω από τη ζώνη», που σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα υπερβολική φορολογία, είναι πιθανόν να οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μαρασμό, με ανεξέλεγκτες και απρόβλεπτες επιπτώσεις στους επαγγελματίες.
Τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει;
Από την μεριά μας ως επαγγελματίες, είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τους κανονισμούς της Εκκλησίας. Η όποια απαγόρευση πρέπει να γίνεται σεβαστή αφού η Εκκλησία σε καμία περίπτωση δεν εφαρμόζει αποφάσεις της για να βλάψει κανέναν αλλά για να υποστηρίξει τις θέσεις της. Εάν εμείς ως κλάδος έχουμε ζημία από την όποια απόφαση της Εκκλησίας, δεν την αφορά και δεν πρέπει να την αφορά. Μπορούμε να βρούμε άλλες εναλλακτικές λύσεις που δεν θα έρχοναι σε αντιπαράθεση ή σε αντίθεση με τα όσα εφαρμόζονται από την Εκκλησία.
Αναμφισβήτητα η «εκβιομηχάνιση & η υπερβολική εκκοσμίκευση» του μυστηρίου του γάμου είναι πιθανότατα από τους κυριότερους λόγους – ίσως οι κυριότεροι – που δικαιολογεί εν μέρει την όποια «εξ απήνης» αντίδραση που φαίνεται να λειτουργεί εις βάρος του κλάδου και ειδικότερα των επαγγελματιών φωτογράφων γάμου.
Η στάση της Εκκλησίας βέβαια δεν είναι αδικαιολόγητη. Η πικρή αλήθεια είναι ότι από την μεριά των φωτογράφων, και λόγω της «ανάμιξης» επαγγελματιών και μη επαγγελματιών, οι απρεπείς συμπεριφορές – που έχουμε διαπιστώσει και ως Σύλλογος – έχουν προκλέσει την μήνιν της Εκκλησίας και την σκληρή αντίδρασή της κατά καιρούς. Από την μεριά της Εκκλησίας πάλι, ο γάμος είναι ένα ιερό γεγονός και δεν έχει τον κοσμικό χαρακτήρα που έχει αποκτήσει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Ίσως πρέπει κι εμείς ως επαγγελματίες να «ρίξουμε λίγο νερό στο κρασί μας» τελικά.
Ο Σύλλογός μας, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλους τους άλλους Συλλόγους και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων (ΠΟΦ), για να μπορέσει ο κλάδος μας να αναδείξει την πραγματική του αξία και χωρίς να δημιουργείται κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μας με την Εκκλησία, με δεδομένο βέβαια τον σεβασμό του Κώδικα Δεοντολογίας που έχει θεσπίσει η ΠΟΦ και που όλοι οι επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν!
Είναι πλέον ώρα να επανεξετάσουμε κι εμείς την στάση μας και να βρούμε τους κατάλληλους εκείνους χειρισμούς που θα επαναφέρουν και θα διατηρήσουν τις σχέσεις μας με την Εκκλησία σε αξιοπρεπές επίπεδο, δίχως ο ένας να παρεμβαίνει και να  διαταράσσει τις αρχές του άλλου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο «Φωτακτίς».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s