fotaktisblog

Sushi Bar «Η τρύπια βάρκα»

Η φωτογραφία στην Ελλάδα έχει μια ιστορία 179 χρόνων, που αρχίζει από το 1839. Ο επαγγελματίας φωτογράφος, μέσα από την ανάγκη του να δημιουργήσει συλλογικά όργανα, ξεκίνησε την διαδικασία ίδρυσης του πρώτου συνδικαλιστικού οργάνου, 77 χρόνια αργότερα, το 1916, αποφασίζοντας πλέον να συγκροτήσει τον Σ.Τ.Ε.Φ. («ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ»), σημερινή Ε.Κ.Φ.Α.

«Σκαλίζοντας» τα πρακτικά της εποχής εκείνης (δημοσίευση στο ekfa.gr σε επιμέλεια του Μανώλη Κασιμάτη), διαπιστώνεις την φοβία των μελών των διοικήσεων για άνοιγμα του Σ.Τ.Ε.Φ. και σε άλλους φωτογράφους! Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «διατηρούσαν ένα σωματείο με 19 (!) μέλη…έκαναν μια εκδρομή (την Α’ εκδρομή του Αγίου Πνεύματος στην Βουλιαγμένη), έναν χορό και τέλος…» Στον τότε «προϊστάμενο» (και όχι «πρόεδρο») πήγαιναν όλα τα κυβερνητικά έγγραφα που αφορούσαν όλους τους φωτογράφους και υπήρχε η καχυποψία για το αν ανακοίνωνε ή όχι στα υπόλοιπα μέλη αυτές τις επιστολές.

Πολυτάραχη η απαρχή της συνδικαλιστικής πορείας των επαγγελματιών, με τσακωμούς, φιλονικίες, μυστηριώδεις «καύσεις» πρακτικών Δ.Σ., ακόμα και με ίδρυση «αντισωματείου» από τον Ρουβά, το οποίο τελικά ενώθηκε με τον Σ.Τ.Ε.Φ! Η περίοδος από το 1957 έως το 1964 είναι μια περίοδος που όλοι οι παλιότεροι ήθελαν να ξεχάσουν! Μέχρι τότε ήταν ένα «κλειστό» σωματείο έως την εμφάνιση της «ομάδας των 12»! Την επόμενη χρονιά, το 1965, η 12μελής αυτή ομάδα πήρε στα χέρια της τις τύχες του σωματείου, ανοίγοντας τις πόρτες σε όλους τους φωτογράφους της εποχής! Το 1971 αλλάζει η επωνυμία του σωματείου και γίνεται πλέον Ε.Κ.Φ.Α. (Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθηνών), με την σχεδόν ταυτόχρονη ίδρυση του Σ.Ε.Φ.Ε. (Συνεταιρισμός Επαγγελματιών Φωτογράφων Ελλάδος).

DSC_0916
Τα ιδρυτικά μέλη του «Φωτακτίς» photo: Manousopoulos

Σήμερα, ο επαγγελματίας φωτογράφος βρίσκεται ακόμα σε ένα μεγάλο δίλημμα: να είναι ή να μην είναι «ενεργός», όντας μέλος κάποιου Συλλόγου, Σωματείου ή Ένωσης, ή να απέχει από τις συλλογικότητες και να δρα αυτόβουλα και ανεξάρτητα;
Είναι αυτό το δίλημμα που στέκεται εμπόδιο σε μια πιό προοδευτική πορεία του φωτογραφικού κλάδου όπως τον ξέρουμε σήμερα, ή υπάρχει άλλος λόγος;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι βρισκόμαστε στην ίδια «βάρκα», τραβώντας «κουπί» καθημερινά, προσπαθώντας με τα μέσα που διαθέτει ο καθένας μας να τα βγάλει πέρα. Αξιοσημείωτη η προσπάθεια όλων και σημαντική. Πλην όμως, θα ήταν πιστεύω ακόμα καλύτερη η σημερινή κατάσταση εάν δεν υπήρχαν εκείνοι που πιστεύουν πως δεν βρίσκονται στην ίδια βάρκα αλλά ότι ο καθένας έχει την δική του και την κουμαντάρει όπως μπορεί!

Ο σημερινός επαγγελματίας σε καμία περίπτωση δεν είναι πλέον ο ίδιος. Δεν του το «επιτρέπει» η εξέλιξη πάνω στην φωτογραφία και στην τεχνολογία γενικότερα. Με τα σύγχρονα μέσα που διαθέτει, αισθάνεται δυνατός και πιστεύει πως δεν έχει απόλυτη ανάγκη  να συνεργάζεται, να συμμετέχει σε θεσμικά όργανα και γενικώς έχει την πεποίθηση – ίσως επειδή μέχρι τώρα τα έχει «κουτσοβολέψει» – πως μπορεί να συνεχίσει να βαδίζει στον ίδιο μοναχικό πολλές φορές δρόμο. Η πεποίθηση από μόνη της ως «άποψη», χωρίς να βασίζεται στην γνώση και την λογική, είναι άχρηστη και μόνο προβλήματα προκαλεί. Δικαιολογημένα από την μια, αφού μέχρι τώρα ελάχιστες ήταν οι φορές που «είδε» με τα ίδια του τα μάτια κάποιον να τον προστατεύει, να τον βοηθά και να του παρέχει ασφάλεια όσον αφορά στην δουλειά του.

Όμως, οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των ταυτοτήτων, εκτός από τον κίνδυνο που ελόχευε για τις μοίρες των παραδοσιακών και όχι μόνο φωτογραφείων, ενέδειξε και την αξία του «συλλογίζεσθαι». Σε μια μέρα, κατάφεραν ΠΟΦ – ΕΚΦΑ, Σύλλογοι, Σωματεία και Ενώσεις πανελλαδικά, από την Ηλεία και την Καλαμάτα μέχρι την Ημαθία, την Βέροια  και την Θεσσαλονίκη, την Αιτωλοακαρνανία και τα Γιάννενα μέχρι την Ξάνθη, την Καβάλα, την Ροδόπη, την Λάρισα και από την Χίο μέχρι την Ρόδο και την Κρήτη, να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη απειλή που ας σημειωθεί δεν ήταν η ίδια για όλους! Πλην όμως δεν διαχωρίστηκε κανείς, το ζήτημα αντιμετωπίστηκε συνολικά και μαζικά, σαν να επρόκειτο για έναν και μόνο!
Η σύγχρονη εικόνα του επαγγελματία φωτογράφου, τείνει να αλλάξει αρκετά από αυτήν του μιας 20ετίας πίσω, με το ενδιαφέρον του προς την φωτογραφία γάμου κυρίως, ιδιαίτερα μετά την άνθιση των σεμιναρίων, που «ξεπετάγονται» σαν τα «video-club» περασμένων δεκαετιών και που δεν αφορούν μόνο τους επαγγελματίες- δυστυχώς!

Παρ’ όλα αυτά όμως, σε δύσκολες στιγμές σαν αυτή, η ομοψυχία που έδειξαν όλοι, ακόμα και αν υπήρχαν εκείνοι που αντέδρασαν, επηρεασμένοι από τον «κακό συνδικαλισμό» και την άποψη του να δρουν πάντα ως ανεξάρτητοι επαγγελματίες, χωρίς την «ομπρέλα» καμιάς συλλογικότητας, απέδειξε ότι όχι μόνο είναι καλό να υπάρχουν τα συλλογικά όργανα, αλλά πως είναι απαραίτητο να ενισχυθούν και να ενδυναμωθούν, φυσικά να εξελιχθούν αλλά πάνω απ’ όλα να ενώσουν όλους τους επαγγελματίες, καθιστώντας τους δυνατούς στις διεκδικήσεις και βοηθώντας τους να προοδεύουν, καλλιεργώντας το ομαδικό πνεύμα και την «ευγενή άμιλλα», εν αντιθέσει με τον «φιλοτομαρισμό» και την «ευχή» για την τύχη της «κατσίκας του γείτονα».

Η «βάρκα» που όλοι μέσα της παλεύουμε, είναι όντως «τρύπια», θέλει «επισκευή» και επιζητά την προσοχή και αφοσιώση, την συνεργατικότητα και το πνεύμα αλληλεγγύης, για να μπορέσουμε να απολαύσουμε το «sushi» μας, την απίθανη και εξαιρετικά υπέροχη δουλειά μας, ώστε να αφιερωθούμε ακόμα περισσότερο στην συνολική μας ανάπτυξη και εξέλιξη, που μόνο μέσω της εμπιστοσύνης που πρέπει να καλλιεργήσουμε μπορεί να επιτευχθεί. Ο σημερινός επαγγελματίας φωτογράφος, έχει όλα τα εργαλεία για να το πετύχει, περισσότερο από κάθε άλλη φορά και θα πρέπει (με την σχετική του έννοια) να αλλάξει σελίδα στην ιστορία του.

Πηγή: ekfa1916.gr

Δημήτρης Παπαϊωάννου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή κειμένων, φωτογραφιών, γραφικών και εικονογραφήσεων, ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους των αναρτήσεων του blog και του site, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη (Νόμος 2121 / 93 άρθρο 14 παρ. 3 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Οι φωτογραφίες, τα γραφικά και γενικά αρχεία που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και συνοδεύουν τα άρθρα, την ευθύνη νόμιμης χρήσης τους έχει ο δημιουργός τους.
copyright © 2018

Advertisements

Ψάχνοντας την χαμένη «Ατλαντίδα»

Θέμα των ημερών, η «ταυτότητα» του φωτογράφου. Αλλά «ποιός» είναι ο σημερινός φωτογράφος; Μάλλον ποιά είναι η ιστορία του, τι εκπροσωπεί, τι επιδιώκει, τι δημιουργεί και τι αφήνει πίσω του;

Ας το πάρουμε λίγο ιστορικά, μερικές δεκαετίες πριν, γύρα στα 1990, σε μια εποχή που δεν είχε ακόμα «εκσυγχρονιστεί» όλος ο κλάδος με τα τελευταίου (τότε) τύπου μηχανήματα «1 HOUR SERVICE». Υπήρχε ακόμα ο «παλιός» φωτογράφος, εκείνος που έμπαινε στον σκοτεινό θάλαμο για να τυπώσει τις φωτογραφίες ταυτότητας.
Ο σκοτεινός θάλαμος είναι ένα απλό πλην όμως σημαντικότατο «δωμάτιο», φτιαγμένο ειδικά για τον σκοπό αυτό, χωρίς εξωτερικό φως, με λάμπες χαμηλής φωτεινότητας, με ειδικές λάμπες (κόκκινου και πράσινου φωτός), με ειδικά «εργαλεία», τσιμπίδες, λεκάνες, ρολόγια – χρονόμετρα, θερμόμετρα, μανταλάκια, σχοινιά, κανάτια και βρύσες με ένα κομμάτι λάστιχο ποτίσματος για να μην «πιτσιλάει» το νερό, ειδικά δοχεία εμφάνισης φιλμ, τα επονομαζόμενα «tank», κουτιά με φιλμ και χαρτιά, κουτιά με φωτογραφίες που είχαν κρατηθεί για συναισθηματικούς ή άλλους λόγους, ειδικές κατασκευές που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της εμφάνισης και εκτύπωσης, σακουλάκια με «υποσουλφίτ», «μπρομίρ» και «βόρακα», ακόμα και σεσσουάρ για τα φιλμ, όταν χρειαζόταν να «γίνει γρήγορα η δουλειά».
Και η μυρωδιά…αυτή η μυρωδιά…

Όσο για το υπόλοιπο μαγαζί, ήταν ένα «κλασικό» φωτογραφείο της εποχής, με τα φιλμάκια του, με τις μπαταρίες, σε μερικά ίσως να υπήρχε ήδη και το νεοεμφανιζόμενο «minilab», με μεγεθύνσες στην βιτρίνα του, αλλά και με άλλα αντικείμενα όπως ρολόγια(!), κορνίζες, μπρελόκ, φουσκωτές μπάλες παραλίας της KODAK και άλλα πολλά. Ήταν περισσότερο «έμπορος» παρά δημιουργός.

Η «απόσταση», δλδ. ο απλός τοίχος που χώριζε τον σκοτεινό από το υπόλοιπο μαγαζί, ήταν φαινομενικά μικρό, στην πραγματικότητα όμως τεράστιο. Έτεινε προς το άπειρο, αλλά εκείνη την εποχή ήταν δύσκολο για τον οποιονδήποτε να το αντιληφθεί.

Olympia, Sunday Mornings, mommy
Ξημέρωμα | Sunrise

Εξετάζοντας εκείνη την εποχή με σημερινή ματιά, βλέπεις την «εξέλιξη» και την πορεία του φωτογραφείου και του φωτογράφου του.
Έφυγε από το παραδοσιακό, μπήκε βίαια στο «σύγχρονο» και εκεί κάπου έχασε την ταυτότητά του, όχι την υπηρεσία που βίαια προσπαθούν να του αφαιρέσουν σήμερα, αλλά την πραγματική του ταυτότητα, εκείνη του καλλιτέχνη, του δημιουργού, που έπρεπε να ήταν γνώστης πολλών πραγμάτων για να είναι επαγγελματίας. Δυστυχώς η εξέλιξη τον πήγε σε άλλους δρόμους, που για μια 20ετία και πλέον, τον αποξένωσαν και τον οδήγησαν σε ακόμα μεγαλύτερη λήθη του ένδοξου παρελθόντος του.

Μόνο τα τελευταία 10 περίπου χρόνια, ο σημερινός φωτογράφος, (ξανα)ανακάλυψε την χαμένη του «παιδικότητα», την δημιουργία και την σχέση του με την τέχνη. Και αυτό έγινε πολύ έντονο από την στιγμή που ξεπήδησαν τα σεμινάρια γάμου. Οι πρωτοπόροι, δίδασκαν τεχνικές ξεχασμένες ή άγνωστες για τους νεότερους, που έστρεψαν το ενδιαφέρον επαγγελματιών και μη στον γάμο, αλλά που δεν τους δίδαξαν τίποτα άλλο από την τεχνική της λήψης. Δεν τους δίδαξαν γιατί δεν το θεώρησαν απαραίτητο. Οι επαγγελματικές του αρχές ξαχάστηκαν, ο Κώδικας Δεοντολογίας ρίχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων!

Ο φωτογράφος «γράφει με το φως» όπως είναι γνωστό, χρησιμοποιεί δλδ. το φως για να δημιουργήσει την φωτογραφία. Όμως ο επαγγελματίας φωτογράφος έχει ακόμα μια ιδιότητα, αυτή του λειτουργού – κάτι ανάλογο με τον δάσκαλο δλδ. – που καλείται να μεταδώσει την αισθητική του, την ικανότητά του να δημιουργεί εκείνα που αντιλαμβάνεται το μάτι του στην κοινωνία. Δεν είναι ένας απλός «έμπορος», αλλά ένας μικρός θεός, με την έννοια του δημιουργού.

Σήμερα αναζητά μια ταυτότητα, αναζητά να ανακαλύψει το «ποιός» είναι, έχοντας στα χέρια του μια παντοδύναμη τεχνολογία που χωρίς ιδιαίτερο προβληματισμό τον βοηθά να δημιουργήσει όμορφες εικόνες. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Ο σημερινός επαγγελματίας, έχει να αντιμετωπίσει έναν άλλον κίνδυνο, που άθελά του επέτρεψε να αναπτυχθεί και να τον απαξιώσει στα μάτια της κοινωνίας που σε άλλες εποχές τον είχε «περί πολλού». Αυτός ο κίνδυνος είναι διττός (διπλός): από την μια έχει το Κράτος με την υπέρμετρη φορολόγηση και την μηδενική προστασία και από την άλλη έχει όλους εκείνους τους «wannabe» φωτογράφους, που ξεπήδησαν μαζί με την έκρηξη των κινητών και των προσιτών ερασιτεχνικών φωτογραφικών μηχανών, που νομίζουν ότι έγιναν φωτογράφοι πραγματικοί και μπορούν να συμπεριφέρονται με τον αέρα του «επαγγελματία» αφού κανείς δεν τους εμποδίζει να κλέψουν ακόμα και την ιδιότητα του πραγματικού επαγγελματία.

Συνάμα, ο επαγγελματίας είχε (ευτυχώς) δημιουργήσει  συλλογικά όργανα (Σωματεία, Συλλόγους και Ενώσεις) με την πεποίθηση ότι έτσι θα προστατέψει τα επαγγελματικά του συμφέροντα, όπως ακριβώς δλδ. κάνουν όλοι οι άλλοι επαγγελματίες πανελλαδικά αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα.
Το πείραμα όμως στην Ελλάδα απέτυχε! Ιδιαίτερα στον φωτογραφικό κλάδο, η φιλότιμη κατ’ αρχήν προσπάθεια κάποιων να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν μαζικά, δεν βρήκε την αναμενόμενη – από το σύνολο των επαγγελματιών – ανταπόκριση. «Χωρίστηκε» ο κλάδος με βάση την ιδιότητα του συνδικαλιστή ή μη, για λόγους που δεν είναι κανείς σε θέση να γνωρίζει επακριβώς για κάθε περίπτωση – η εξουσία δημιουργεί έριδες – , αλλά σίγουρα ξέρουμε όλοι ότι αυτό που φταίει είναι απλά το ότι ο Έλληνας δεν καλλιέργησε ποτέ μέσα του την συλλογικότητα και την ομαδικότητα. Η συλλογική συνείδηση (η έλλειψή της) φταίει για πάρα πολλά που δεν έχουν συμβεί στην χώρα μας – ενώ θα μπορούσαν, αυτή επίσης ευθύνεται και για τον κλάδο των επαγγελματιών φωτογράφων.

Στο δια ταύτα, ο σημερινός επαγγελματίας, δεν αρκεί να είναι «η γυναίκα του Καίσαρα, θα πρέπει να το δείχνει κιόλας», σύμφωνα με την παλιά ρήση. Καλείται να αναλάβει ένα καθήκον, να προασπίσει τα επαγγελματικά του συμφέροντα, ξεπερνώντας παλιές «αμαρτίες» και ξεφεύγοντας από «παλαιολιθικές» αντιλήψεις. Οφείλει και πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να αναπτύξει την συλλογικότητά του, να δημιουργήσει συνεργασίες και να ξεφύγει από αγκυλώσεις του τύπου «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα».

Σκότος είναι η πεποίθηση ότι το φως δεν θα επιστρέψει. Αλλά το φως πάντα επιστρέφει! Για να μας φωτίσει, για να μας οδηγήσει σε μονοπάτια εντελώς καινούργια ή από καιρό ξεχασμένα. Μας δείχνει νέες προοπτικές και μας προκαλεί να τις επιδιώξουμε.
Μέχρι στιγμής, το σκότος έδειχνε να είναι βαθύ και να καταπίνει κάθε ελπίδα. Με τις τελευταίες εξελίξεις όμως πάνω στο θέμα των νέων ταυτοτήτων, οι επαγγελματίες από άκρη σε άκρη συντονίστηκαν, συγκέντρωσαν ικανό αριθμό δυνάμεων και αντιστάθηκαν μαζικά στη οφθαλμοφανή αδικία και παράνοια.

Για να ξαναβρεί ο σημερινός επαγγελματίας φωτογράφος λοιπόν την ταυτότητά του, θα πρέπει να κάνει έργο, να κάνει ένα βήμα, ένα βήμα προς το φως που τον οδήγησε όλα αυτά τα χρόνια και να χρησιμοποιήσει το σκοτάδι όπως έμαθε να κάνει στο σκοτεινό θάλαμο. Να μην το αφήσει να τον επισκιάσει αλλά να το χαλιναγωγήσει όπως μόνο αυτός ξέρει.
Φως και σκοτάδι πάνε μαζί. Ο φωτογράφος είναι ο ρυθμιστής του πόσο θα αφήσει να «περάσει» από τον φακό του.   

Δημήτρης Παπαϊωάννου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή κειμένων, φωτογραφιών, γραφικών και εικονογραφήσεων, ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους των αναρτήσεων του blog και του site, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη (Νόμος 2121 / 93 άρθρο 14 παρ. 3 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Οι φωτογραφίες, τα γραφικά και γενικά αρχεία που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και συνοδεύουν τα άρθρα, την ευθύνη νόμιμης χρήσης τους έχει ο δημιουργός τους.
copyright © 2018 Δημήτρης Παπαϊωάννου