Προς συναδέλφους Προέδρους άλλων Σωματείων | 28-03-13

 

 

Πύργος, 28 Μαρτίου 2013

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, καλημέρα.

Πριν λίγο καιρό σας έστειλα μια επιστολή με τις προτάσεις μας για το ενδεχόμενο να μπορέσουμε να περιφρουρήσουμε τη δουλειά μας απέναντι στους μη επαγγελματίες, που ως γνωστόν και είναι περισσότεροι αριθμητικά και βέβαια συχνά-πυκνά είναι και συνεργάτες μας. Δεν έλαβα παρά μόνο μια απάντηση. Και αυτό λέει πολλά. Δεν θα σταθώ όμως εκεί. Στην «αγορά» είμαι κι εγώ 20 χρόνια και καταλαβαίνω τη δυσκολία του να κάνεις κάτι που είναι άγνωστο αν και κατά πόσο «θα πιάσει». Παρ’ όλα αυτά, έστω και με αργά βήματα, πιστεύω πως προς τα εκεί οδεύουμε όλοι. Στο να βρεθεί ο τρόπος που θα «αποκλειστούν» όσοι δουλεύουν παράνομα και ότι θα «επιβιώσουν» όσοι ακολουθούν το σωστό.

Κάνω μια άλλη σκέψη λοιπόν, πέρα από το παραπάνω σκεπτικό.

Επειδή το πρόβλημά μας δεν είναι «μόνο» οι μη επαγγελματίες, σκέφτομαι το κατά πόσον θα ήταν εφικτό, εμείς οι επαγγελματίες να γίνουμε καλύτεροι και ισχυρότεροι. Ξέρω πως είναι σύνηθες να δουλεύετε «εκτός έδρας». Και πως στις περισσότερες των περιπτώσεων τα συνεργεία σας αποτελούνται είτε από μέλη της οικογένειάς σας είτε στη χειρότερη περίπτωση, κάποιους «εξωτερικούς συνεργάτες». Ποια είναι λοιπόν η πρότασή μου;

Ας υποθέσουμε πως κάποιος από εσάς, έχει ένα μυστήριο εδώ στον Πύργο, και χρειάζεται επιπλέον συνεργείο για να το καλύψει. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με έναν συνάδελφό μας από τον Πύργο. Ας ερχόμαστε λοιπόν σε επαφή, ας κάνουμε ένα οργανόγραμμα με όσους είναι διαθέσιμοι και μπορούν ανά πάσα στιγμή να συνεργαστούν και ας δημιουργήσουμε μια τέτοια ομάδα πανελλήνια, έτσι ώστε να ελαττώσουμε όλες τις πιθανότητες η δουλειά να «φύγει εκτός».

Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε κάποιος – αν και πιο δύσκολα – να απευθυνθεί σε έναν άλλον συνάδελφο αντί σε κάποιον «εξωτερικό».

Με λίγα λόγια, ας αφήσουμε κατά μέρος την «ανταγωνιστική» μας νοοτροπία και ας αποκτήσουμε τη νοοτροπία του συνεργάτη, του συμμέτοχου, του συνέταιρου. Δλδ. ας «συνεταιριστούμε» αφού δεν «μπορούμε» να κερδίσουμε αλλιώς τη μάχη.

Είναι μια ιδέα και μια πρόταση που σας κάνω, σκεπτόμενος πως όλοι αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα. Επειδή λοιπόν είναι δύσκολο – και το κατανοώ – να είμαστε «επιθετικοί», προτείνω να γίνουμε πιο «αμυντικοί».

Είναι σίγουρα κάτι που θα μπορούσε να γίνει. Αρκεί να υπάρξει η κατάλληλη οργάνωση και ενδιαφέρον από όλους μας.

Δεν ξέρω αν αυτή η ιδέα «ανήκει» σε κάποιον άλλον, ενδεχομένως μπορεί και να την έχω «κλεμμένη», όμως θα συμφωνούσα ανεπιφύλακτα με αυτόν που θα την «έριχνε».

Περιμένω (όπως πάντα) τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις σας.

 

 

 

Με εκτίμηση

Δ. Παπαϊωάννου

Πρόεδρος «Φωτακτίς»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s