Για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Προς Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας

Αρ. Πρωτ. 8

Κοινοποίηση:

Δήμος Πύργου,
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Πύργος, 1 Ιουνίου 2013

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, μεθαύριο Τετάρτη 5 Ιουνίου, δράττομαι της ευκαιρίας να σας καταθέσω αυτή την επιστολή, προκειμένου να σας ενημερώσω περισσότερο παρά να σας υποδείξω το τι πρέπει να γίνει για το μεγάλο θέμα των σκουπιδιών, την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα την στάση της κοινωνίας απέναντι σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Ως πολίτης και των δύο πόλεων, παρατηρώ καθημερινά την κατάσταση από το 2000 που δραστηριοποιούμαι καθημερινά και στον Πύργο.

Η ευαισθησία μου για το θέμα του περιβάλλοντος έχει ξεκινήσει ήδη από πιο παλιά, με την πρωτοβουλία που είχα να δημιουργηθεί μια ομάδα δράσης στην Ολυμπία, το 1996, που την ονομάσαμε τότε «Διόσκουροι», που σκοπό θα είχε να ασχοληθεί με τα θέματα της Ολυμπίας και να μπορέσει με τις δικές της δυνάμεις να βοηθήσει το έργο της Δημοτικής Αρχής, με τον τότε δήμαρχο Γ. Δεββέ και σημερινό αντιδήμαρχο.

Η κατάσταση τότε δεν ήταν τόσο τραγική όσο είναι σήμερα. Δεν έβλεπες παντού σκουπίδια, graffiti, ή κατεστραμμένα παγκάκια ή γήπεδα, όπως το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ της Αρχαίας Ολυμπίας. Έκτοτε, και μετά από μια 10ετία σχεδόν, το 2010, έγινα μέλος άλλων δύο Συλλογικών ομάδων της Ολυμπίας, του Α.Ο Ολυμπιονίκη και του Φυσιολατρικού Συλλόγου, που τουλάχιστον στους σκοπούς του είχε την προστασία του περιβάλλοντος, θέλοντας να συμμετέχω και πάλι σε μια προσπάθεια για την Ολυμπία, μέσα από ένα πιο εξειδικευμένο φορέα. Όμως και τότε, δεν μπόρεσαν να γίνουν και πολύ σπουδαία πράγματα προς την σωστή κατεύθυνση. Και ξέρετε γιατί; Γιατί λειτουργούσαν και εξακολουθούν αποκομμένοι από τον κόσμο, σαν κλειστές ομάδες, χωρίς να συμπεριλαμβάνουν έμψυχο υλικό – τους πολίτες – στις δράσεις τους.

Σήμερα το πρόβλημα έχει τραγικά οξυνθεί και οι άμεσες λύσεις χρίζουν επιτακτικής ανάγκης.

Η κατάσταση είναι το ίδιο αφόρητη και στον Πύργο, την πρωτεύουσα του Νομού αλλά και στο Κατάκολο, που είναι το επίνειο της Ηλείας, με τους χιλιάδες τουρίστες που καθημερινά μετακινούνται με τα λεωφορεία, το τραίνο και τα ταξί. Η εικόνα που αντικρίζουν είναι επιεικώς απαράδεκτη. Σε μένα προσωπικά, προκαλεί θυμό και πικρία, απογοήτευση και αηδία. Δεν μπορώ να ανεχθώ τον κύριο άξονα του τουρισμού στην Ηλεία, να βρίσκεται σε τέτοια χάλια.

Συγκεκριμένα, όλος ο δρόμος από το Κατάκολο μέχρι την Ολυμπία και ο σιδηροδρομικός άξονας, βρίθουν από σκουπίδια, από μπάζα, από κατεστραμμένα αντικείμενα και ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Αυτήν την εικόνα την αντικρίζουν καθημερινά όσοι επισκέπτονται την Αρχαία Ολυμπία, που είναι πολίτες πολύ προηγμένων χωρών, που έχουν στην παιδεία τους την προστασία του περιβάλλοντος, που σέβονται το κράτος και τους νόμους. Δυστυχώς, οι απόψεις αυτές δεν είναι μόνο δικές μου. Το ίδιο πιστεύω – το έχω διαπιστώσει από ερωτήσεις που έχω κατά καιρούς κάνει στους επισκέπτες της κρουαζιέρας αλλά και από συζητήσεις με κατοίκους και των δύο πόλεων – αντιλαμβάνονται και οι τουρίστες μας. Επιτέλους, τι είναι αυτό που τους κάνει να έρχονται ξανά και ξανά στον τόπο μας. Η ζεστασιά του κλίματος, ο μεσογειακός μύθος, ο Ερμής και ο Απόλλωνας. Και εμείς τους»προσφέρουμε» σκουπίδια και ακαταστασία. Η «σχέση» αυτών των ανθρώπων με την πατρίδα μας γενικότερα είναι φαντασιωτική. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τη δική τους, εκτός από την «ιδέα» της ίδιας της Ελλάδας και του Ελληνικού στοιχείου.

Καθημερινά βλέπουμε τόσες εκπομπές για το περιβάλλον, τους κινδύνους που μας κατατρύχουν και το επικίνδυνο της κατάστασης και κανείς δεν μπορεί να πει πως κατάσταση  βελτιώνεται. Οι πολίτες είναι τόσο αδρανείς και αδιάφοροι, που όποιες προσπάθειες και να γίνονται από μέρους της Δημοτικής Αρχής, πέφτουν στο κενό.  Θέλω λοιπόν να σας επισημάνω και να σας προτείνω την καλύτερη κατά τη γνώμη μου τακτική που θα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί, όχι μόνο από εσάς αλλά και από την κοινωνία ολόκληρη και που από την «αρχή» της ενασχόλησής μου με τα κοινά, έχω καταθέσει πολλές φορές. Το δύσκολο με τη Δημοτική αρχή και τις «αρχές» του Κράτους γενικότερα, είναι πως ακολουθείται το «πρωτόκολλο», πως κάθε σας κίνηση γίνεται βάση ενός «συστήματος», το οποίο – τραγική ειρωνεία – έχει δημιουργηθεί για να μπορεί να λειτουργεί η κοινωνία. Φαίνεται όμως πως το σύστημα αυτό, έχει αναλάβει το ίδιο ρόλο ηγετικό, με εμάς τους ανθρώπους που το δημιούργησαν να είμαστε υποχείριά του. Λες και δεν μπορούμε να το παρακάμψουμε, λες και δεν μπορούμε να δώσουμε λύσεις περισσότερο αποτελεσματικές, χωρίς τις «αγκυλώσεις» που μας καθιστούν ανήμπορους να δράσουμε πιο σωστά και όταν πρέπει.

Με όλο τον σεβασμό, προτείνω τη δημιουργία μιας ομάδας δράσης, από πολίτες, υπό την αιγίδα του κάθε Δήμου, η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά  μες την ενημέρωση των πολιτών. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε την προσπάθεια.

Αυτή η ομάδα θα έχει ως μόνο στόχο την ενημέρωση και την νουθεσία. θα πρέπει να έχει την κάθε δυνατή υποστήριξη από τους Δήμους, προκειμένου με φυλλάδια ή επισκέψεις κατ’ οίκον, ακόμα και με «σεμινάρια» που θα ενημερώνουν καθημερινά τους πολίτες με τα οφέλη αλλά και τις ζημίες που ανάλογα με την μεταχείριση και τη συμπεριφορά μας, προκαλούμε στο περιβάλλον και στην πόλη. Αυτή η ομάδα θα πρέπει να αναλάβει να ευαισθητοποιήσει τον κάθε πολίτη και να τον ενημερώσει, για εκείνα τα θέματα που θα δώσουν άμεση λύση, όπως στη σωστή διαχείριση των σκουπιδιών, στην οικιακή κομποστοποίηση, στην διαλογή «πράσινων» ή μη σκουπιδιών κλπ.

Οφείλουμε όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε και να βελτιωθούμε. Και ως άτομα και σε σχέση με το περιβάλλον μας, που είναι η πηγή της ζωής μας. Μόνο έτσι, με την ενημέρωση, με την προτροπή, ακόμα και με τον έλεγχο, θα μπορέσουμε να ξεκολλήσουμε από το τέλμα της εικόνας της εγκατάλειψης που παρουσιάζει ο τουριστικός αυτός δίαυλος, Αρχαία Ολυμπία –Κατάκολο, με τον Πύργο να βρίσκεται στη μέση ως ρυθμιστής ή ως στυλοβάτης. Αυτό θα το αποδείξει ο χρόνος. Μέχρι τότε όμως, μπορούμε όλοι μαζί, να ασχοληθούμε με αγάπη και ενδιαφέρον για τον τόπο μας, αρχής γενομένης την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Δεν επιτρέπεται να απαξιώνουμε εμείς οι πολίτες τον ίδιο μας τον τόπο που μας θρέφει και μας κρατά στη ζωή. Πρέπει να καταλάβουμε πως δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς καθαρό περιβάλλον. Πρέπει να καταλάβουμε πως, όταν πετάμε σκουπίδια, τα σκουπίδια γινόμαστε εμείς οι ίδιοι. Πρέπει τέλος να καταλάβουμε πως το νερό που πίνουμε, το φαγητό που τρώμε και ο αέρας που αναπνέουμε, είναι δικά μας και πως εμείς «κρίνουμε» αν θα είναι καθαρά ή μολυσμένα.

Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν πως δεν είναι μόνο θέμα της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, παρά είναι θέμα του καθενός μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας, ως απλοί πολίτες και ως μέλη του Συλλόγου Επαγγελματιών Φωτογράφων Ηλείας, για να μπορέσουμε ως φορείς να αρχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή. Της καθαριότητας, της υγιεινής, της νοικοκυροσύνης. Ως Σύλλογος, προσπαθούμε να προάγουμε την ομορφιά του τόπου μας μέσω της τέχνης μας και την αναζητούμε κάθε φορά που σηκώνουμε τη μηχανή μας να απεικονίσουμε ένα θέμα όπως είναι η φύση, το περιβάλλον και τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τασσόμαστε στο πλευρό σας για να μπορέσουμε και εμείς  με τον τρόπο μας και εσείς με τη δύναμη που σας παρέχεται μέσω του αξιώματός σας, να βελτιώσουμε και να αναδείξουμε την ομορφιά του Νομού μας και να ομορφύνουμε τη ζωή μας για το καλό όλων μας. Και σε αυτό, χρειάζεται να συμμετέχουμε όλοι.

Με εκτίμηση

Δημ. Παπαϊωάννου

Πρόεδρος «Φωτακτίς»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s