Προς κ. Αλεξίου Κ. | Πρόεδρο ΠΟΦ_180713

Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013

Πρόεδρο ΠΟΦ

Κύριε πρόεδρε,

Θα ήθελα να θέσω έναν προβληματισμό μου σε εσάς και σε όλους τους Προέδρους των Σωματείων και των Συλλόγων που εκπροσωπείτε, με το σκεπτικό να μπορέσουμε να βγάλουμε επιτέλους μια άκρη για το «τις πταίει» και για τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζουμε ως κλάδος.

Έχω στο μυαλό μου μια απλή εικόνα.

Φανταστείτε ένα πρίσμα, σαν εκείνα που μας έδειχναν στο σχολείο, την ώρα της Φυσικής. Το πρίσμα λοιπόν αυτό, φωτίζεται από μια δέσμη φωτός και ως γνωστόν, σύμφωνα με τους νόμους της Φυσικής, μέσα από αυτό ξεπηδά ένα σύνολο από χρώματα, η δέσμη των χρωμάτων που είναι γνωστή ως «χρώματα του ουράνιου τόξου».

Έχουμε τρία στοιχεία σε αυτήν την εικόνα. Το πρώτο είναι η φωτιστική πηγή. Το δεύτερο είναι το πρίσμα και το τρίτο είναι η πολύχρωμη δέσμη χρωμάτων.

Αν αντικαταστήσουμε τα τρία αυτά βασικά στοιχεία και τα προσαρμόσουμε στην παρούσα κατάσταση των φωτογράφων σήμερα, θα είχαμε αναλογικά, την πηγή του προβλήματος (φωτιστική πηγή), το κυρίως σώμα που δέχεται το πρόβλημα (πρίσμα) και τα δημιουργούμενα προβλήματα (πολύχρωμη δέσμη).

Συνακόλουθα, θα μπορούσαμε να εξισώσουμε το κυρίως σώμα (πρίσμα) με τους φωτογράφους και έτσι να μπορέσουμε να αρχίσουμε πιο εύκολα να κατανοούμε α). ποιά είναι η πηγή και, β).ποιά είναι τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται.

Η πηγή των προβλημάτων, το σύνολο των φωτογράφων στην Ελλάδα και τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, είναι μεταξύ τους αλληλένδετα και αλληλοσυγκρουόμενα, το ένα έχει άμεση σχέση με το άλλο, και όταν αλλάζει το ένα, αλλάζουν όλες οι παράμετροι. Όσο παραμένουν σταθερά μεταξύ τους, όλα συνεχίζουν να υπάρχουν, χωρίς από μόνο του τίποτα να αλλάζει.

Για να καταφέρουμε λοιπόν να αλλάξουμε το τελευταίο, δλδ. τον όγκο των προβλημάτων, θα πρέπει είτε να εστιάσουμε στο κυρίως σώμα (φωτογράφοι), είτε στην πηγή που δημιουργεί αυτό το πρόβλημα, ή τα προβλήματα.

Για να γίνει αυτό, πρέπει να ασχοληθούμε με ένα από τα δύο κάθε φορά και να τα εξετάσουμε ξεχωριστά ή αν είναι δυνατόν και σε συνάρτηση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με συμμετοχή όλων μας. Όλοι είμαστε μέρος του κυρίως σώματος και όλοι είμαστε αποδέκτες των προβλημάτων. Όμως, λόγω θέσης, δλδ. βρισκόμενοι στο κέντρο ανάμεσα στην πηγή και στα προβλήματα, μοιραία είμαστε και οι δημιουργοί κατά κάποιον τρόπο των ίδιων μας των προβλημάτων.

Συνεπώς, πρέπει να «κόψουμε» την τροφοδοσία της πηγής που μέσα από εμάς, δημιουργεί τα προβλήματα. Ποια είναι λοιπόν αυτή η πηγή που τα δημιουργεί όλα;

Αυτό πρέπει να απαντηθεί πρώτα απ’ όλα και μετά να ασχοληθούμε με το πώς θα γίνουν όλα καλύτερα. Εμείς, ως επικεφαλείς και ως εκπρόσωποι όλων των υπολοίπων συναδέλφων, άσχετα αν ανήκουν ή όχι σε κάποιο οργανωμένο σωματείο ή σύλλογο, δεν μπορούμε να παραβλέπουμε αυτήν την πραγματικότητα.

Γι’ αυτό λοιπόν αγαπητοί συνάδελφοι, σας καλώ όλους να αρχίσουμε να ερευνούμε τις απαρχές των προβλημάτων μας, την κυρίως πηγή που τα δημιουργεί και βέβαια εμάς, τους ίδιους, που ως αποδέκτες, εξακολουθούμε να τα αντιμετωπίζουμε χωρίς να τα λύνουμε ή να τα αγγίζουμε κατά το μεγαλύτερο μέρος.

Ας αναλογιστούμε λοιπόν όλοι μας και ας αποφασίσουμε μετά από σκέψη, ποια είναι τελικά η πηγή όλων αυτών των προβλημάτων, που επαναλαμβάνω, περνάει μέσα από εμάς και πολλαπλασιάζεται.

Ας μην μένουμε άλλο αμέτοχοι. Ας μην ρίχνουμε την ευθύνη δεξιά και αριστερά, παρά μόνο να προσπαθήσουμε να τα εξερευνήσουμε σε πρώτη φάση και μετά να καταστρώσουμε το σχέδιο αντιμετώπισής τους.

Κύριε πρόεδρε της Ομοσπονδίας, σας καλώ να αναλάβετε αυτήν την συντονισμένη προσπάθεια και να συγκεντρώσετε όσες μπορείτε περισσότερες απόψεις και ιδέες, παρατηρήσεις και διαπιστώσεις, από τώρα, έτσι ώστε στην ερχόμενη μεγάλη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, να έχουμε καταγράψει τόσο τα επιμέρους όσο και τα γενικά προβλήματα και να μπορέσουμε σιγά-σιγά να αρχίσουμε να τα λύνουμε.

Δεν μπορούμε να τα λύσουμε αν δεν τα αντιληφθούμε, αν δεν τα παραδεχθούμε και αν δεν θέλουμε βέβαια να τα λύσουμε. Μένοντας μόνο στα λόγια, συνεχίζουμε να τα αφήνουμε να διογκώνονται και να πληθαίνουν, μη μπορώντας κάποια στιγμή να κάνουμε τίποτα.

Επιπρόσθετα, προς τους Προέδρους των άλλων Σωματείων και Συλλόγων, θα ήθελα να παρακαλέσω να μην μένουν άπραγοι και να μην εστιάζουν μόνο στα καθημερινά. Έχουμε αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη στις πλάτες μας και πρέπει να είμαστε συνεπείς απέναντί της. Αυτή η ευθύνη είναι να καταφέρουμε στο μέγιστο βαθμό να προστατεύσουμε τον επαγγελματία συνάδελφο από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει, ουσιαστικά και αποτελεσματικά και να τον βοηθήσουμε ακόμα και να καταλάβει με ποιόν τρόπο θα γίνει συμμέτοχος και αυτός, παρά να καθίσει και να τα περιμένει όλα από τα Διοικητικά Συμβούλια ή από την ΠΟΦ.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας να διαβάσετε αυτές τις σκέψεις μου και εύχομαι (και περιμένω όπως πάντα) να μου απαντήσετε και να ακούσω και εγώ τις θέσεις που παίρνετε πάνω σε αυτά τα θέματα.

Με συναδελφική αλληλεγγύη

Δημήτρης Παπαϊωάννου

Πρόεδρος «Φωτακτίς»

(Κοινοποίηση προς: ΕΚΦΑ, Ένωση Επαγγελματιών Φωτογράφων Θεσσαλονίκης, Ενωση Καλλιτεχνικών Φωτογράφων Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας ΒΕΡΟΙΑ, Ενωση Φωτογράφων Ν. Τρικάλων «η Τέχνη» ΤΡΙΚΑΛΑ, Κομοτηνής, Ξάνθης, Ρεθύμνου, Ρόδου, Σωματείο Καλαμάτας, Σύνδεσμος Καλ/νών Φωτογράφων Ν. Λακωνίας, Σύνδεσμος Φωτογράφων Ν.Αχαΐας , Σύνδεσμος Φωτογράφων Πειραιώς (1945) ΠΕΙΡΑΙΑΣ, Σωματείο Επαγγελματιών Φωτογράφων Ν. Κέρκυρας ΚΕΡΚΥΡΑ, Σωματείο Επαγγελματιών Φωτογράφων Νομού ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, Σωματείο Φωτογράφων  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, Σωματείο Φωτογράφων Ν. Καβάλας ΚΑΒΑΛΛΑ, ΦΟΙΒΟΣ)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s