ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΟΦ | διαβατήρια – ταυτότητες

Συνάδελφοι,

 

μετά το δημοσίευμα που σας παραθέτω αυτούσιο παρακάτω και το οποίο σας ανακοινώνω για του λόγου το αληθές, φέρνω για άλλη μια φορά το ζήτημα της χρέωσης των φωτογραφιών για διαβατήρια και ταυτότητες ιδιαίτερα, αλλά και τον τρόπο που εμείς έχουμε «χρησιμοποιήσει» αυτήν την υπηρεσία, χωρίς να της έχουμε δώσει την απαιτούμενη σημασία.
Ξέρουμε όλοι πως, υπάρχουν συνάδελφοι ανάμεσά μας που χρεώνουν αυτές τις δύο υπηρεσίες πολύ φθηνά. Κάτω δλδ. από τα 12 € που αναφέρει ο Πρόεδρος της ΠΟΦ, ως στάνταρ χρέωση.

Βέβαια, η ανησυχία του Προέδρου και όλων μας υποθέτω, είναι η «κλοπή» που επιχειρείται από το Κράτος από τα φωτογραφεία προς όφελος άλλων παραγόντων και χωρίς να υπολογίζεται η ζημιά που θα υποστούν – αν γίνει τελικά!

Και γεννάται το εύλογο ερώτημα: Με την όλη μας εν γένει συμπεριφορά, με τις χαμηλές και απαξιωτικές τιμές που κάποιοι χρεώνουν, πώς θα αντιδράσουμε με ειλικρίνεια και πώς θα γίνουμε πιστευτοί πως δικαιούμαστε να διατηρήσουμε το δικαίωμα αυτό, το ότι δλδ. τα φωτογραφεία έχουν το μόνο και αποκλειστικό δικαίωμα να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες;

 

Μήπως θα πρέπει να συμμορφωθούν πρώτα όσοι πράττουν εις βάρος τελικά όλου του κλάδου την εκπτωτική και ταπεινωτική αυτή τακτική και μετά όλοι μαζί σύσσωμοι να δείξουμε τη δύναμή μας, όπως έκαναν οι συνάδελφοι Γάλλοι, τη στιγμή που προσπάθησε το Γαλλικό κράτος να περάσει έναν τέτοιον νόμο;

 

Λέω, μήπως; Εμείς ως Σύλλογος, έχουμε τέτοια ευθύνη; Νομίζω πως ναι! Αλλά αντί γι’ αυτό, ασχολούμαστε με το πώς θα βγάλουμε την ουρά μας απ’ έξω και μοιρολατρώντας, αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους.

Εν όψη και του ερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, θα ήταν ουσιώδες και εκ των ουκ άνευ, να κάνουμε μια καμπάνια στους συναδέλφους και να τους ενημερώσουμε σχετικά.

 

Με εκτίμηση

Δημ. Παπαϊωάννου

Πρόεδρος «Φωτακτίς»

 

_____________________________

 

Η επιστολή:

Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013

 

Σχετικά με δημοσίευμα για φωτογραφίες κρατικών εγγράφων από τις υπηρεσίες έκδοσης.
Για μια ακόμη φορά, αν δεν κάνω λάθος η τέταρτη, ζούμε σαν κλάδος την γνωστή παροιμία του μικρού βοσκού με τον λύκο και τα πρόβατα. Όπου, βοσκός γνωστός δημοσιογράφος κλαδικού τύπου, λύκος το κράτος, και πρόβατα η φωτογραφίες πιστοποιητικών.
Η γνωστή παροιμία εκτός από την ανοησία του μικρού βοσκού που για πλάκα ή δεν ξέρω για ποιο άλλο όφελος αναστάτωνε έναν ολόκληρο κλάδο κάθε τόσο, αναφέρεται περισσότερο στον εφησυχασμό των υπολοίπων βοσκών που νομίζοντας ότι πάλι τους κάνουν πλάκα, όταν έρχεται πραγματικά ο λύκος δεν κάνουν τίποτα με ολέθρια αποτέλεσμα.
Ζούμε σε μια εποχή που τα νεύρα όλων μας είναι στα όρια τους. Θα συνιστούσα σε όλους πριν κοινοποιήσουν οποιαδήποτε ανεπιβεβαίωτη φήμη ή να το ψάχνουν ή να απευθύνεται στην ομοσπονδία για περεταίρω έρευνα, έχουμε και τον τρόπο και την αίσθηση ευθύνης. Γιατί όπως γίνεται επιβεβαιώνει την παροιμία και αντί για εγρήγορση φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Ο κλάδος μας ούτως ή άλλως είναι σε εγρήγορση οι συνάδελφοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε κάθε αρνητική εξέλιξη όπως και με τα διαβατήρια παλιότερα.
Τους έχουμε ικανούς για όλα. Στο όνομα των μνημονίων και των μεγάλων συμφερόντων πετούν στον καιάδα ολόκληρους κλάδους γιατί όχι και τους φωτογράφους.
Όσον αφορά στον μύθο της τιμής της βιομετρικής φωτογραφίας, χωρίς καμία συντεχνιακή διάθεση, πρέπει να διευκρινίσουμε προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι:

Από τα 12 ευρώ μέσω φορολογίας 26% και ΦΠΑ 23% το κράτος εισπράττει τα μισά 6 ευρώ
Από τα υπόλοιπα 6 εκτός από το ποσοστό που πηγαίνει στον ΟΑΕΕ για ασφάλιση που αν κλείσουμε θα είναι υποχρεωμένο να καταβάλει το ίδιο το κράτος για πληρωμή συντάξεων υπάρχει και το ποσοστό λειτουργικών εξόδων που και από εκεί εισπράττει το κράτος ΦΠΑ
Το ελάχιστο ποσό που μένει στον φωτογράφο αν αφαιρέσει το κόστος αναλωσίμων και απόσβεσης – συντήρησης μηχανημάτων καταλήγει στον κύκλο της κατανάλωσης που και πάλι φορολογείτε άμεσα και έμμεσα.

Είναι μύθος ότι το κράτος από αυτή την διαδικασία θα κερδίσει.
Θα κερδίσουν βέβαια και πολλά μάλιστα, μεγάλα ξένα οικονομικά συμφέροντα που θα αναλάβουν την εγκατάσταση μηχανημάτων, την συντήρηση τους, την πώληση αναλωσίμων και λογισμικού, την εκπαίδευση προσωπικού, συν μισθούς υπαλλήλων που θα απασχοληθούν για αυτή την δουλειά, όλα αυτά δηλαδή που μέχρι τώρα πληρώναμε εμείς σαν φωτογράφοι και τώρα θα κληθεί να πληρώσει ο κάθε φορολογούμενος για να κερδοσκοπήσουν κάποιοι εις βάρος μας.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο των φωτογράφων είναι κάθε φορολογούμενου Έλληνα είναι όλης της κοινωνίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s