Δελτίο Τύπου | «ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΗΛΕΙΑΣ»

Πύργος, 23 Ιουλίου 2013

Προς ΜΜΕ Ν. Ηλείας

Με απογοήτευση αλλά και έντονη την αίσθηση της αδικίας εκ μέρους της εφημερίδας «Πατρίς», είμαστε υποχρεωμένοι, ως επαγγελματίες φωτογράφοι να καταγγείλουμε την άδικη συμπεριφορά της εφημερίδας, προς όλους εμάς τους επαγγελματίες φωτογράφους που, στο ένθετο «Επιλογές Ηλείας»,  πουθενά δεν αναφέρεται η ύπαρξη του Συλλόγου Επαγγελματιών Φωτογράφων Ηλείας «Φωτακτίς», ένας Σύλλογος τόσο ιστορικής, όσο και πολιτισμικής σημασίας από κάθε άποψη.

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Φωτογράφων Ηλείας, ιδρύθηκε μετά από μακρόχρονες προσπάθειες του συνόλου των  συναδέλφων επαγγελματιών, κόντρα σε όσες δυσκολίες και  αδυναμίες παρουσιάζονταν, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας φορέας που να προστατεύει τα δικαιώματα των επαγγελματιών φωτογράφων και να καταφέρει μέσα από δραστηριότητες και δράσεις, να επικοινωνήσει στην σύγχρονη κοινωνία την αξία της Φωτογραφίας.

Από την «επαναστατική  πράξη» που για πολλούς αποτέλεσε η εμφάνιση ή ανακάλυψη της Φωτογραφίας μέχρι σήμερα, η εξέλιξη του σύγχρονου πολιτισμού έχει βασιστεί περισσότερο απ’ όλα πάνω στην «εικόνα» εν γένει και ειδικά στη Φωτογραφία. Δεν υπάρχει περίπτωση να εκδοθεί οποιασδήποτε μορφής δημοσίευση ή άλλου είδους παρουσίαση, χωρίς να συνοδεύεται από τη Φωτογραφία. Η Φωτογραφία εξελίχθηκε «χέρι-χέρι» με την τεχνολογία, ο κάθε ένας έχει την δυνατότητα να φωτογραφίζει ό,τι του αρέσει με το κινητό του τηλέφωνο, όμως όταν έρχεται η στιγμή του επαγγελματία, η κοινωνία οφείλει να τον σεβαστεί και να αντιληφθεί τουλάχιστον πως κανείς δεν μπορεί να τον αμφισβητεί και να τον παραγκωνίζει, για χάριν ευκολίας ή λόγω «άγνοιας».

Δεν είναι λίγες οι φορές που στο παρελθόν αλλά και μέχρι σήμερα, ο επαγγελματίας Φωτογράφος έχει στηρίξει με τη δουλειά του τα ΜΜΕ και το σύνολο των εκδόσεων είτε της πρώην Νομαρχίας Ηλείας, είτε του Επιμελητηρίου, είτε ακόμα και των εντύπων που εκδίδουν κατά καιρούς Δήμοι ή άλλοι Σύλλογοι, χωρίς να απαιτεί ούτε καν την εύλογη αμοιβή που απορρέει από την χρήση των πνευματικών του δημιουργημάτων, δλδ. της Φωτογραφίας. Και ως «ανταμοιβή» του, το μόνο που – και ο Νόμος υποδεικνύει – δικαιούται είναι η αναγραφή του ονόματός του ως δημιουργού. Αλλά και αυτό έχει παραλειφθεί ουκ ολίγες φορές, από τον «δαίμονα του τυπογραφείου».

Εν κατακλείδι, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Φωτογράφων Ηλείας «Φωτακτίς», προασπιζόμενος τα δικαιώματα των  μελών του επαγγελματιών, απαιτεί και περιμένει από την κοινωνία την αναγνώριση και τον σεβασμό που δικαιούται ο Επαγγελματίας Φωτογράφος, που μέσω της δουλειάς του, συμβάλλει σημαντικά στην καλλιέργεια της αισθητικής, της τέχνης και της παιδείας στην κοινωνία.

Εκ του Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                                                                      Ο Γ. Γραμματέας

Δ. Παπαϊωάννου                                                                                                             Θ. Μπερτσάτος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s